Media

Pohjola-filmin lehdistötiedotteita ja pressikuvia.

TIEDOTE 13.6.2017
Julkaisuvapaa heti

Puluboin ja Ponin leffan kuvaukset käynnistyvät – tältä näyttävät riehakkaat päähenkilöt

Ohjaaja Mari Rantasila työryhmineen aloittaa vauhdikkaan lastenelokuvan kuvaukset Helsingissä tänään 13.6.2017. Omaperäisestä Puluboista (Aapo Puusti) ja pienestä Poni-tytöstä (Jenni Lausi) julkaistaan samalla ensimmäinen yhteiskuva. Aikuisten rooleissa nähdään muun muassa Santtu Karvonen ja Anna-Maija Tuokko.

Elokuva perustuu Veera Salmen huippusuosittuun Puluboi ja Poni -kirjasarjaan, jonka anarkistinen huumori on valloittanut niin lasten kuin aikuistenkin sydämet. Ilmiöksi nousseiden hahmojen riemastuttava kohellus pistää pohtimaan, onko leikkimistä milloinkaan pakko lopettaa?

Muun muassa Helsingin Kalliossa kuvattava Puluboin ja Ponin leffa tuo nuoret näyttelijät yhteen kokeneiden tekijöiden kanssa. Mainoksia ja ”bullaa” rakastavaa Puluboita esittää Aapo Puusti, jolle tämä on ensimmäinen rooli pitkässä elokuvassa. Hänen rinnallaan Ponina debytoi Jenni Lausi. Lukuisia kiitettyjä elokuva-, teatteri- ja tv-rooleja tehnyt Santtu Karvonen nähdään koulun aloittamista jännittävän Poni-tytön hajamielisenä taiteilija-isänä, ja suosittu näyttelijä Anna-Maija Tuokko suorituskeskeisenä toimittaja-äitinä. Elokuvassa esiintyvät myös Seppo Halttunen ja Jaana Pesonen.

Mari Rantasila on tehnyt pitkän ja komean uran sekä näyttelijänä että ohjaajana. Risto Räppääjä -hittielokuviakin ohjannut Rantasila sanoo kesän aikana kuvattavasta uudesta elokuvastaan näin:

”Me kaikki tarvitsemme leikkimistä, huumoria ja mielikuvitusta. Niistä on apua myös elämän hankalilla poluilla. Toivon, että Puluboin ja Ponin leffa kannustaa lapsia ja aikuisia arvostamaan itseään ja toisiaan sellaisina kuin he ovat ja hassuttelemaan keskenään niin paljon kuin sielu sietää.”

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet kirjailija Veera Salmi ja Hannamaija Matila. Otavan julkaiseman Puluboi ja Poni -kirjasarjan ensimmäinen osa, Puluboin ja Ponin kirja, ilmestyi vuonna 2012. Salmi kuvailee villin tarinan syntyä:

”Puluboin ja Ponin tarina sai alkunsa Hakaniemen torikahvilassa, jossa tapaamani toripulu alkoi mielikuvituksessani kertoa vauhdikasta tarinaansa. Kirja Puluboista ja Ponista alkoi hahmottua, ja pian tarinoita tuli lisää. Toivon, että Puluboin ja Ponin leffa välittää katsojille sen kaiken energian ja iloisen mielettömyyden, jonka vallassa olen itse saanut kirjoitustyötä tehdä. Elämä ilman mielikuvituskavereita on tylsää!”

Puluboin ja Ponin leffa saa ensi-iltansa elokuussa 2018. Elokuvan tuottaa Elina Pohjola Pohjola-filmistä ja levittää B-Plan Distribution.

Puluboin ja Ponin ensimmäinen yhteiskuva on liitteenä. (Kuva: Kuokkasen Kuvaamo)

Puluboin ja Ponin leffa

Seitsemänvuotias Poni, oikealta nimeltään Mai, ei halua mennä kouluun. Hän haluaa olla poni: pukeutua tekoturpaan ja laukata Kallion katuja kengät kopisten, villinä ja vapaana. Koulun alku kuitenkin lähestyy, ja aikuisten mielestä tällaisten leikkien on loputtava. Koulussa pitää olla kunnolla. Aina pitää olla kunnolla.

Kesän aikana Ponin elämään astuu mielikuvituskaveri Puluboi, omalaatuinen lintumainen poika, joka rakastaa mainoksia ja pullaa ja vihaa r-kirjainta. Puluboilla on ratkaisu kaikkiin ongelmiin – vaikeatkaan asiat eivät ole liian vaikeita, kun antaa mielikuvituksen lentää! Punk-henkinen Puluboi tuo Ponin kesään roppakaupalla väriä ja kierroksia, sillä hänen kanssaan kaikki on mahdollista. Töttölöö!

Työryhmä

Ohjaus: Mari Rantasila

Tuotanto: Elina Pohjola, Pohjola-filmi

Käsikirjoitus: Veera Salmi, Hannamaija Matila

Kuvaus: Timo Heinänen

Leikkaus: Hanna Kuirinlahti

Lavastus: Minna Santakari

Pukusuunnittelu: Niina Pasanen

Maskeeraus: Leila Mäkynen

Keskeiset roolit

Puluboi: Aapo Puusti

Poni: Jenni Lausi

Äiti Maria: Anna-Maija Tuokko

Isä Matti: Santtu Karvonen

Rehtori Teppo: Seppo Halttunen

Terapeutti Tarja Tuska: Jaana Pesonen

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Henna Raatikainen
Tiedottaja / Puluboin ja Ponin leffa

Viestintätoimisto Kitka Content Oy
044 268 7564
henna@kitka.fi

Puluboin ja Ponin leffa verkossa

facebook.com/puluboinjaponinleffa

puluboinjaponinleffa.fi

#puluboijaponi #puluboinjaponinleffa #töttölöö

 

Tiedote 17.3.2017

Verkkodokumentti Vedenneito kertoo 12-vuotiaan Emikan ja hänen serkkunsa Antin riemukkaasta kesästä Saimaan saaressa huikaisevan järviluonnon keskellä.

Vahvoja elämyksiä tarjoava Vedenneito on ensimmäinen Suomessa tehty ala-asteikäisille suunnattu 360° kuvakerrontaa hyödyntävä verkkodokumentti, joka innostaa katsojansa ja kokijansa lähtemään ulos ja löytämään luonnossa jännittävää ja kehittävää tekemistä. Tutkimusten mukaan lapset viettävät yhä vähemmän ja vähemmän aikaa luonnossa liikkuen ja leikkien, vaikka luonto on juuri se paikka, joka lisää niin lasten kuin aikuistenkin hyvinvointia ja tarjoaa rajattomat mahdollisuudet kokijalleen.

Emika on rohkea ja karismaattinen neito, jota erityisesti vesi ja luonto kiehtovat. Hän on vedessä kuin kotonaan, niin pinnan päällä kuin sen allakin. Yhdessä serkukset menevät koskemattomaan metsään ja rakentavat Saimaan upeimman havumajan.

Vedenneito alkaa vaikuttavalla pallopanoraamalla, josta pääsee etenemään elokuviin ja tieto-osioihin Emikan ja Antin hahmoja klikkaamalla. Verkkodokumentti koostuu kolmesta kokonaisuudesta: kalastuksesta, metsässä seikkailusta ja vesileikeistä. Kussakin niistä on katsottavissa kolme lyhytelokuvaa. Lisäksi dokumentin kokijat voivat pyyhkäisytekniikalla omaksua tärkeää tietoa luonnossa olemisesta. Lukeminen palkitaan kolmella erillisellä bonuselokuvalla. Jos sormi menee suuhun, piirroseläimet neuvovat verkkodokumentissa etenijää. Lapsi voi edetä dokumentissa yksin ja yhdessä kavereidensa tai vanhempiensa kanssa. Verkkodokumentti soveltuu hyvin myös osaksi kouluopetusta. Vedenneitoon voi uppoutua niin tietokoneella, padilla kuin älypuhelimellakin.

Vedenneito on toteutettu osana Ylen, AVEKin ja Suomen elokuvasäätiön rahoittamaa kids@docs -projektia. Verkkodokumentti aukeaa 17.3.2017 osoitteessa www.vedenneito.fi.

 Tekijät:

Käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus ja leikkaus: Petteri Saario
Äänisuunnittelu: Joonatan Hietanen
Musiikki: Markku Kanerva
Graafinen suunnittelu: Seera Rytkölä
Verkkodokumentin tekninen toteutus: Kari Kuukka
Tuotanto: Elina Pohjola / Pohjola-filmi

Lisätietoa:

Ohjaaja Petteri Saario
0400 705524
petteri.saario@wildfin.com

Tuottaja Elina Pohjola
044 503 1881
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
www.pohjolafilmi.fi

 

Lehdistötiedote 23.2.2017
Vapaa julkaistavaksi heti

Mari Rantasilan uusi lastenelokuva tuotantoon – Puluboin ja Ponin leffa perustuu Veera Salmen tunnettuun lastenkirjaan

Suomen tunnetuimpiin lastenelokuvien ohjaajiin lukeutuva Mari Rantasila ohjaa Veera Salmen Puluboin ja Ponin kirjaan perustuvan elokuvan Puluboin ja Ponin leffa. Tulevana kesänä Helsingin Kalliossa kuvattava elokuva kertoo seitsemänvuotiaasta Ponista, joka ei halua mennä kouluun ja suurisuisesta Puluboista, jolla on ratkaisu kaikkiin ongelmiin.

Elina Pohjolan Pohjola-filmille tuottama elokuva tulee valtakunnalliseen teatterilevitykseen B-Plan Distributionin toimesta loppukesästä 2018.

Puluboin ja Ponin leffa on Risto Räppääjä -elokuvillaan lasten ja aikuisten sydämet valloittaneen ohjaajan uusi, hullunkurinen elokuva nuoren Poni-tytön ja lintumaisen Puluboin seikkailuista. Rantasilan Räppääjä-elokuvat ovat luoneet vankan pohjan menestyksekkäille kotimaisille lastenelokuville, ja Puluboin ja Ponin leffa jatkaa niiden viitoittamalla tiellä.

Humoristinen koko perheen elokuva perustuu Otavan kustantamaan ja jo ilmiöksi muodostuneeseen Puluboi ja Poni -kirjasarjan ensimmäiseen osaan. Sarjan rehevä huumori ja anarkistinen kohellus ovat nostaneet sen nopeasti lasten suosikiksi, ja sen pohjalta on tehty useita teatteriesityksiä ja kuunnelmia.

Veera Salmi on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Hannamaija Matilan kanssa. Elokuvan näyttelijät julkistetaan alkukesästä 2017.

Lisätietoja:
Helena Mielonen
B-Plan Distribution
Työpajankatu 2 A R1 D, 2. krs
00580 Helsinki, Finland
Tel. +358 41 532 3394
helena@b-plan.fi
www.b-plan.fi

 

TIEDOTE 17.10.2016

Pohjola-filmin dokumenttielokuvat saatavina nyt myös myynti-DVD:nä

Elokuvapalvelu J. Suomalainen Oy levittää Pohjola-filmin dokumenttielokuvat Kummisetäni thaimorsian, Marzia, ystäväni sekä Onnelliset myynti-DVD:nä 1.10.2016 alkaen. Elokuvat ovat tilattavissa tällä hetkellä www.discshop.fi ja www.cdon.com verkkokaupoista.

Kummisetäni thaimorsian on vuonna 2012 valmistunut, huiman yli puolen miljoonan tv-yleisön saavuttanut Wille Hyvösen ohjaama dokumenttielokuva. Willen kummisetä rakastaa thaimaalaista naista. Wille ei usko, että länsimaisen miehen ja thaimaalaisen naisen välillä voisi olla todellista rakkautta, kyse on kaunistellusta prostituutiosta. Kummisetänsä kutsumana Wille lähtee kuukaudeksi Thaimaahan selvittämään suhteen todellisen tilan. Onko rakkaus aitoa?

Marzia, ystäväni on useita kansainvälisiä festivaalipalkintoja voittanut Kirsi Mattilan ohjaama dokumenttielokuva. Elokuva kertoo tarinan parikymppisestä Marziasta, joka kaikkien nuorten tavoin unelmoi rakkaudesta, vapaudesta ja mielenkiintoisesta työstä. Hän haaveilee rauhasta ja itsemääräämisoikeudesta elämäänsä. Afganistanissa nämä unelmat ovat vallankumouksellisia.

Onnelliset on paljon keskustelua herättänyt Wille Hyvösen ohjaama dokumenttielokuva onnen tavoittelusta. Tässä ajassa on erityisen paljon ihmisiä, jotka tekevät mitä tahansa tullakseen mahdollisimman onnellisiksi. Wille Hyvönen oli yksi heistä, kunnes tutustui onnea työkseen kauppaaviin ammattilaisiin ja teki elokuvan onnellisuudestaan.

Elokuvapalvelu J. Suomalainen Oy on kirjastojen kuvatallennehankintoja palveleva yritys, joka on nyt tehnyt uuden aluevaltauksen kotimaisten dokumenttielokuvien myynti-DVD:iden jälleenmyyjänä. J. Suomalaisen elokuvapalvelu tulee myös levittämään myynti-DVD:nä mm. Pirkanmaan elokuvakeskuksen dokumenttielokuvat Matka Minuksi, Näin Unta Elämästä ja Mesenaatti sekä Tuukka Temosen ohjaaman Teit Meistä Kauniin.

Vuonna 2017 on tulossa lisää julkaisuja, mm. Sodan Murtamat.

LISÄTIETOJA
Elina Pohjola, Pohjola-filmi
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi, p. 044 503 1881

Jan Ekman, Elokuvapalvelu J. Suomalainen Oy
Jan.ekman@elokuvapalvelu.fi p. 040 352 0393

Juha Elomäki, Pirkanmaan elokuvakeskus
Juha.elomaki@elokuvakeskus.fi p. 0504124137

 

LINKIT
Pohjola-filmi: www.pohjolafilmi.fi
Suomalainen Oy www.suomalainenelokuvapalvelu.fi
Kummisetäni thaimorsian http://www.pohjolafilmi.fi/tuotannot/kummiseta/
Marzia, ystäväni http://www.pohjolafilmi.fi/marziaystavani/
Onnelliset http://www.pohjolafilmi.fi/onnelliset/
Discshop: www.discshop.fi
CDON:   www.cdon.com

 

Tiedote 7.10.

Julkaisuvapaa

Keski-Suomen elokuvakeskus ry: Hurmos 2016 – koululaisten elokuvatapahtuma 10.10.-16.12.2016

ELOKUVAN HURMOSTA JO KYMMENETTÄ VUOTTA
– elokuvakasvatusta ja ajankohtaisia dokumentteja lähes 11 000 oppilaalle

Keski-Suomen maakunnassa kiertävä Hurmos – koululaisten elokuvatapahtuma juhlii kymmenenvuotista taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi Hurmos esittää laadukkaita dokumenttielokuvia.

Maakunnan suurin kiertävä elokuvafestivaali alkaa 10.10.2016 ensimmäisenä pysäkkinään Vaajakummun koulu. Hurmos kiertää Keski-Suomen kouluissa esittämässä elokuvia aina joulukuun 16. päivään saakka.

Hurmos – kiertueelle osallistuu tänä vuonna 48 koulua Keski-Suomesta. Hurmos -kiertueeseen osallistuvia kuntia ovat Jyväskylä, Muurame, Laukaa, Keuruu, Hankasalmi, Petäjävesi, Jämsä, Toivakka ja Multia. Tapahtumaan ilmoittautuneita oppilaita on yhteensä lähes 11 000. Hurmos toimii yhtenä maakunnan merkittävimpänä kiertuefestivaalina ja koulujen elokuvakasvattajana.

Tapahtuman ohjelmisto on suunniteltu luokka-asteittain 0-9 –luokkalaisille, sekä lukio- ja ammattikoululaisille. Elokuvakokemusten tukena toimivat Koulukinon tuottamat oppimateriaalit. Hurmos-elokuvia tänä vuonna ovat Mun perhe: Hyvä veli ja Sydämestä asti (Suomi 2014), Järven tarina (Suomi 2015), Tomorrow – Kohti parempaa huomista (Ranska 2015), Nälkämaan Sampo (Suomi 2016), Valkoinen raivo (Suomi 2015) ja Marzia, ystäväni (Suomi 2015). Tomorrow – Kohti parempaa huomista elokuvan tuotot käytetään kokonaisuudessaan nepalilaisten koululaisten hyväksi Smile4Hope Finland säätiön kautta.

Tänä vuonna festivaalin ohjaajavieraita ovat Mika Koskinen (Nälkämaan Sampo) ja Kirsi Mattila (Marzia, ystäväni). Koskinen vierailee Hurmoksessa viikolla 41 ja tulee samalla avaamaan festivaalin. Koskinen on myös puhujavieraana Valotus -elokuvasarjan Nälkämaan Sampo -näytöksessä Jyväskylässä 10.10. klo 20 Ilokivellä. Mattila vierailee Hurmoksessa viikoilla 43 ja 48 ja on puhujavieraana myös Valotus -elokuvasarjan Marzia, ystäväni -näytöksessä Jyväskylässä 25.10. klo 20 Ilokivellä.

Hurmoksen toteuttaa Keski-Suomen elokuvakeskuksen kiertävä elokuvateatteri Kino Metso. Tapahtumaa tukevat Taiteen edistämiskeskus, Jyväskylän kaupunki, Kulttuuriaitta (kouluyhteistyö) ja Koulukino (oppimateriaalit). Hurmos järjestetään yhteistyössä Keski-Suomen koulujen ja kuntien kulttuuritoimien kanssa.

 

Lisätietoja ja ohjaajien yhteystiedot:
Terhi Niskanen
tuottaja
p. 046 5594903
terhi.niskanen@ksek.fi

Tutustu meihin:
www.ksek.fi
www.facebook.com/KSEKry/

 

TIEDOTE 17.8.2016

Dokumenttielokuva Onnelliset levitetään tilausvideona

Keskustelua herättänyt dokumenttielokuva Onnelliset on saatavilla digitaalisista vuokraamoista 15.8. alkaen.

Ohjaaja Wille Hyvönen koki olevansa maailman onnellisin ihminen ja päätti tehdä onnellisuudestaan elokuvan. Samaan aikaan hän törmäsi onnellisuuden ympärille syntyneeseen valtavaan bisnekseen: ihmiset olivat valmiita maksamaan suuria summia onnen ammattilaisille, elämäntaitovalmentajille tullakseen entistä onnellisemmiksi. Hyvönen valitsi mielestään kaksi kiinnostavinta valmentajaa ja päätti osallistua heidän kursseilleen kuvausryhmineen. Elokuva ja valmentajien kurssit eivät olleet päässeet kunnolla vielä alkuunkaan, kun Hyvösen käsitys omasta onnellisuudestaan joutui kyseenalaistetuksi voimalla, josta hänellä ei ollut aiemmin aavistustakaan. Se muutti totaalisesti niin elokuvan kuin päähenkilön elämänkin. Nyt Hyvösen olisi muodostettava uusi suhteensa onnellisuuteen.

Elokuvan voi ladata katsottavaksi esimerkiksi Soneran, Elisan ja Watsonin digitaalisista vuokraamoista. Tilausvideon levittäjänä toimii SF Film Finland Oy. Suomen teattereissa elokuvaa oli mahdollista katsoa marraskuussa 2015 alkaen.

DIGITAALISET VUOKRAAMOT
Watson
Elisa Viihde
Sonera Viihde
SF Anytime

Viaplay

KUVIA ELOKUVASTA
www.pohjolafilmi.fi/onnelliset-kuvagalleria/

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT
Elina Pohjola, Pohjola-filmi
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
044 503 1881

LINKIT
Onnelliset: www.pohjolafilmi.fi/onnelliset
Pohjola-filmi: www.pohjolafilmi.fi
Teatterilevittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus www.elokuvakeskus.fi
Tilausvideolevittäjä: SF Film Finland Oy http://www.sffilm.fi

TEKIJÄTIEDOT
Ohjaus ja käsikirjoitus Wille Hyvönen
Kuvaus Jarmo Kiuru
Äänisuunnittelu Niko Liinamaa
Leikkaus Matti Näränen
Musiikki Harry De Wit
Graafinen suunnittelu Oskar Luyer / Captain Video
Tuotanto Elina Pohjola / Pohjola-filmi

 

Tiedote 10.6.2016

Isäni tähtien takaa on Einari Paakkasen ohjaama elokuva isästä, pojasta ja avaruuden valo- olennoista

Odotetun Isäni tähtien takaa –dokumentin ensi-ilta on 11.11.2016. Einari Paakkasen ohjaama elokuva on kertomus isän ja pojan yhteisistä henkimaailman kokemuksista. Elokuvan juuri ilmestynyt traileri on osoitteessa: https://youtu.be/P0-fuMt117E

Einarin lapsuus olisi voinut olla kuten muidenkin suomalaisten poikien. Isä Veikko kävi normaalisti töissä pikkukaupungin verotoimistossa ja äiti työskenteli toimittajana. Kaikki muuttui Einarin ollessa 12-vuotias; isä Veikko koki valaistumisen ilmoittaen olevansa Maan ja ulkoavaruuden välinen sanansaattaja. Hän kertoi näkevänsä avaruusolentoja, pystyen ottamaan yhteyttä tuonpuoleiseen ja omaavansa yliluonnollisia parannustaitoja. Einarista ja Veikosta tuli tiimi, jolle koko maailmankaikkeus oli avoinna. Nyt, 25 vuotta myöhemmin, Einari kohtaa isänsä epäilyksillään.

Ohjaaja Einari Paakkaselle elokuvan tekeminen oli poikkeuksellinen prosessi: ”En ole koskaan tehnyt mitään näin henkilökohtaista. Pitkään mietin uskallanko projektiin lähteä, sillä emme ole perheessämme henkimaailman kokemuksistamme näin avoimesti aiemmin puhuneet.”

Elokuvan tuottaja Elina Pohjola Pohjola-filmistä on vaikuttunut päähenkilöiden avoimuudesta: ”Rajatiedosta ja ufo-kokemuksista ei yleensä puhuta näin suoraan. Elokuvassa se tapahtuu lämminhenkisesti perhepiirissä, mutta kuten elokuvassa käy ilmi, se ei tee siitä silti helppoa.”

Tekijät:

Käsikirjoitus ja ohjaus   Einari Paakkanen
Kuvaus                         Hannu Koivuranta
Leikkaus                       Hanna Kuirinlahti
Light painting                Janne Parviainen
Äänisuunnittelu             Pietari Koskinen
Musiikki                        Pessi Levanto ja Markku Kanerva
Tuotanto                       Elina Pohjola / Pohjola-filmi

Lisätietoja:

Ohjaaja Einari Paakkanenstilli4
040 715 0940
einari.paakkanen@gmail.com

Tuottaja Elina Pohjola
044 503 1881
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
www.pohjolafilmi.fi

Levitys
Pirkanmaan elokuvakeskus / Juha Elomäki
050 412 4137
juha.elomaki@elokuvakeskus.fi
www.elokuvakeskus.fi

www.isanitahtientakaa.fi
www.facebook.com/isanitahtientakaa

 

LEHDISTÖTIEDOTE 30.03.2016

Dokumenttielokuva Marzia, ystäväni voitti parhaan dokumentin palkinnon Queens World Film Festivaleilla New Yorkissa

Kirsi Mattilan dokumenttielokuva Marzia, ystäväni voitti parhaan dokumentin palkinnon New Yorkissa.

Queens World Film Festival (QWFF) on tänä vuonna kuudennen kerran järjestettävä elokuvafestivaali, jonka elokuvien kirjo ulottuu dokumenteista animaatioihin. Marzia, ystäväni sai festivaalin myötä myös USA:n ensi-iltansa.

Marzia, ystäväni sai kotimaan ensi-iltansa elokuvateattereissa 7.4.2015 ja kansainvälisen ensi-iltansa Galway Film Festivalilla heinäkuussa 2015, jossa se voitti Human Rights Feature in Association with Amnesty International –palkinnon. Syyskuussa Marzia, ystäväni voitti suosituimman dokumenttielokuvan palkinnon arvostetuilla World Film Festival -elokuvafestivaaleilla Montrealissa. Joulukuussa Marzia, ystäväni sai pääpalkinnon Afghan Film Festivaleilla Tukholmassa kategoriassa Best International Film about Afghanistan.

Synopsis:
Marzia, ystäväni kertoo tarinan parikymppisestä Marziasta, joka kaikkien nuorten tavoin unelmoi rakkaudesta, vapaudesta ja mielenkiintoisesta työstä. Hän haaveilee rauhasta ja itsemääräämisoikeudesta elämäänsä. Afganistanissa nämä unelmat ovat vallankumouksellisia. Marzian tarinasta tulee symboli afgaaninaisten kamppailulle laajemminkin: on kyse ihmisen oikeudesta päättää itse omasta elämästään.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Kirsi Mattila
Kuvaus: Sari Aaltonen, Alka Sadat, Malek Shafi’i, Kirsi Mattila, Hashim Didari
Leikkaus: Hanna Kuirinlahti
Äänitys: Katja Kostiainen
Äänisuunnittelu: Kirsi Korhonen
Musiikki: Pessi Levanto
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus
Myyntiyhtiö ja kansainvälinen levitys: Filmdelights
Tuotanto: Elina Pohjola ja Piia Nokelainen / Pohjola-filmi

Lisätietoa Marzia, ystäväni -elokuvasta täältä.
http://www.pohjolafilmi.fi/tuotannot/marzia-ystavani/

Elina Pohjola
Tuottaja
Elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
+358 44 5031881

LEHDISTÖTIEDOTE 31.1.2016

Dokumenttielokuva Marzia, ystäväni on yksi DocPointin kriitikon valinnoista.

Kirsi Mattilan dokumenttielokuva Marzia, ystäväni on yksi kolmesta DocPointin kriitikon valinnoista.

Lauren Wissot, elokuvakriitikko, Filmmaker Magazinen toimittaja ja Hot Springs -dokumenttielokuvafestivaalin ohjelmistopäällikkö, valitsi kolme suosikkiaan Kotimaisen esityssarjan elokuvista.  Wissot kuvailee Marzia, ystäväni -elokuvaa seuraavasti: ”Marzia, ystäväni on hengeltään samankaltainen kuin Victoria Campbellin vähän aikaa sitten ilmestynyt dokumentti muukalaisesta Haitilla, Monsieur le Président. Elokuvan tekijä, hyvää tarkoittava länsimaalainen, yrittää oppia tarinasta jotain sen sijaan, että tyytyisi kertomaan sen ensimmäisen maailman kansalaisen näkökulmasta. Elokuva on harvinaislaatuinen pyrkimyksissään ymmärtää vierasta kulttuuria sen omin silmin, eikä katsojakaan voi tietää, mitä tulee tapahtumaan”.

Marzia, ystäväni sai kotimaan ensi-iltansa elokuvateattereissa 7.4.2015 ja kansainvälisen ensi-iltansa Galway Film Festivalilla heinäkuussa 2015, jossa se voitti Human Rights Feature in Association with Amnesty International –palkinnon. Maaliskuussa Marzia, ystäväni jatkaa festivaalikierrostaan New Yorkiin Queens World Film Festivaleille, jossa se saa USA:n ensi-iltansa.

Synopsis:

Marzia, ystäväni kertoo tarinan parikymppisestä Marziasta, joka kaikkien nuorten tavoin unelmoi rakkaudesta, vapaudesta ja mielenkiintoisesta työstä. Hän haaveilee rauhasta ja itsemääräämisoikeudesta elämäänsä. Afganistanissa nämä unelmat ovat vallankumouksellisia. Marzian tarinasta tulee symboli afgaaninaisten kamppailulle laajemminkin: on kyse ihmisen oikeudesta päättää itse omasta elämästään.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Kirsi Mattila
Kuvaus: Sari Aaltonen, Alka Sadat, Malek Shafi’i, Kirsi Mattila, Hashim Didari
Leikkaus: Hanna Kuirinlahti
Äänitys: Katja Kostiainen
Äänisuunnittelu: Kirsi Korhonen
Musiikki: Pessi Levanto
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus
Myyntiyhtiö ja kansainvälinen levitys: Filmdelights
Tuotanto: Elina Pohjola ja Piia Nokelainen / Pohjola-filmi

Lisätietoa Marzia, ystäväni -elokuvasta täältä.

http://www.pohjolafilmi.fi/tuotannot/marzia-ystavani/

Elina Pohjola

Tuottaja Elina.pohjola@pohjolafilmi.fi +358 44 5031881

 

LEHDISTÖTIEDOTE 14.12.2015

Dokumenttielokuva Marzia, ystäväni voitti parhaan kansainvälisen elokuvan palkinnon Afghan Documentary Film Festivaleilla Tukholmassa

Kirsi Mattilan dokumenttielokuva Marzia, ystäväni voitti pääpalkinnon Afghan Film Festivaleilla Tukholmassa kategoriassa Best international film about Afghanistan.

Afghan Film Festival (ADFF) on tänä vuonna kolmatta kertaa järjestettävä elokuvafestivaali, joka keskittyy Afganistania käsitteleviin elokuviin. Tärkeäksi tunnustuksen tekee se, että festivaalin jury koostuu pääasiassa afganistanilaisista itsestään. “Olen erityisen iloinen tästä tunnustuksesta, koska se kertoo että olen onnistunut välittämään elokuvallani näkemyksen, jonka afganistanilaiset itse hyväksyvät ja kokevat tärkeäksi”, elokuvan ohjaaja Kirsi Mattila kertoo.

Marzia, ystäväni sai kotimaan ensi-iltansa elokuvateattereissa 7.4.2015 ja kansainvälisen ensi-iltansa Galway Film Festivalilla heinäkuussa 2015, jossa se voitti Human Rights Feature in Association with Amnesty International –palkinnon. Syyskuussa Marzia, ystäväni voitti suosituimman dokumenttielokuvan palkinnon arvostetuilla World Film Festival -elokuvafestivaaleilla Montrealissa.

Synopsis:

Marzia, ystäväni kertoo tarinan parikymppisestä Marziasta, joka kaikkien nuorten tavoin unelmoi rakkaudesta, vapaudesta ja mielenkiintoisesta työstä. Hän haaveilee rauhasta ja itsemääräämisoikeudesta elämäänsä. Afganistanissa nämä unelmat ovat vallankumouksellisia. Marzian tarinasta tulee symboli afgaaninaisten kamppailulle laajemminkin: on kyse ihmisen oikeudesta päättää itse omasta elämästään.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Kirsi Mattila
Kuvaus: Sari Aaltonen, Alka Sadat, Malek Shafi’i, Kirsi Mattila, Hashim Didari
Leikkaus: Hanna Kuirinlahti
Äänitys: Katja Kostiainen
Äänisuunnittelu: Kirsi Korhonen
Musiikki: Pessi Levanto
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus
Myyntiyhtiö ja kansainvälinen levitys: Filmdelights
Tuotanto: Elina Pohjola ja Piia Nokelainen / Pohjola-filmi

Lisätietoa Marzia, ystäväni -elokuvasta täältä.

http://www.pohjolafilmi.fi/tuotannot/marzia-ystavani/

Elina Pohjola

Tuottaja Elina.pohjola@pohjolafilmi.fi +358 44 5031881

 

 

TIEDOTE 19.10.2015

Dokumenttielokuvan Onnelliset näytös ja paneelikeskustelu Helsingin Doc Loungessa

Dokumenttielokuva ONNELLISET esitetään Helsingin Doc Lounge klubilla Korjaamolla torstaina 22.10 klo 19. Elokuvan jälkeen järjestetään paneelikeskustelu, jossa vieraina ovat ohjaaja Wille Hyvösen lisäksi sertifioitu coach ja coach-taitojen kouluttaja Liisa Lehtosalo-Iskanius sekä psykoterapeutti Tiina Ahlfors. Paneelin juontaa dokumentaristi John Webster.

ONNELISET on elokuva onnen pakkomielteisestä tavoittelusta. Tässä ajassa on erityisen paljon ihmisiä, jotka tekevät mitä tahansa tullakseen mahdollisimman onnellisiksi. Ohjaaja Wille Hyvönen oli yksi heistä, kunnes tutustui onnea työkseen kauppaaviin ammattilaisiin ja teki elokuvan onnellisuudestaan.

Wille Hyvönen koki olevansa maailman onnellisin ihminen ja päätti tehdä onnellisuudestaan elokuvan. Samaan aikaan hän törmäsi onnellisuuden ympärille syntyneeseen valtavaan bisnekseen: ihmiset olivat valmiita maksamaan suuria summia onnen ammattilaisille, elämäntaitovalmentajille tullakseen entistä onnellisemmiksi. Hyvönen valitsi mielestään kaksi kiinnostavinta valmentajaa ja päätti osallistua heidän kursseilleen kuvausryhmineen. Hän tahtoi näyttää heille ja elokuvan katsojille, että oli luonnostaan onnellisempi kuin nämä onnen kauppiaat. Hyvösen kihlattu Siiri, isä Martti ja synkkä runoilijaystävä Janne saivat tulla elokuvaan hänen kanssakulkijoiksi ja keskustelukumppaneiksi.

Elokuva ja valmentajien kurssit eivät olleet päässeet kunnolla vielä alkuunkaan, kun Hyvösen käsitys omasta onnellisuudestaan joutui kyseenalaistetuksi voimalla, josta hänellä ei ollut aiemmin aavistustakaan. Se muutti totaalisesti niin elokuvan kuin päähenkilön elämänkin. Nyt Hyvösen olisi muodostettava uusi suhteensa onnellisuuteen.

ONNELLISET kysyy, voiko onnea ostaa tai myydä – ja onko se tarpeellista?

Elokuva on ohjaaja Wille Hyvösen (s. 1987) toinen pitkä dokumenttielokuva. Hyvösen ensimmäinen elokuva, Kummisetäni thaimorsian, nähtiin elokuvateattereissa loppuvuonna 2012 ja keräsi ennätyksellisen, yli puolen miljoonan katsojan tv-yleisön syksyllä 2013.

Elokuvan on tuottanut Elina Pohjola tuotantoyhtiönsä Pohjola-filmin kautta. Tänä vuonna ovat teatterilevityksen saaneet myös kaksi muuta Pohjola-filmin elokuvaa, pitkä fiktio Ollaan vapaita sekä pitkä dokumenttielokuva Marzia, ystäväni.

ONNELLISET saa teatteriensi-iltansa Pirkanmaan elokuvakeskuksen levityksessä 13.11.2015.

LEHDISTÖNÄYTÖKSET:

Helsinki, Kinopalatsi 2: Ke 28.10. klo 10.00

Tampere, Arthouse Cinema Niagara: Ti 20.10. klo 11.30

Ohjaaja paikalla lehdistönäytöksissä.

Katso elokuvan traileri tästä: https://youtu.be/yFTbYGO1zzE

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT

Wille Hyvönen, ohjaaja
wille@hyvonen.net
050 3825860

Elina Pohjola, tuottaja, Pohjola-filmi
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
044 5031881

Levitys: Juha Elomäki juha.elomaki@elokuvakeskus.fi
050 412 4137

Pohjola-filmi: http://www.pohjolafilmi.fi/onnelliset/

Levittäjä: http://www.elokuvakeskus.fi/

https://www.facebook.com/onnellisetelokuva

TEKIJÄTIEDOT
Ohjaus ja käsikirjoitus Wille Hyvönen
Kuvaus Jarmo Kiuru
Äänisuunnittelu Niko Liinamaa
Leikkaus Matti Näränen
Musiikki Harry de Wit
Tuottaja Elina Pohjola / Pohjola-filmi

Osatuottajat Niek Koppen, Jan de Ruiter / Selfmade Films
Tuotantotuki: Suomen elokuvasäätiö, AVEK, Nordisk Film & TV Fond, The Netherlands Film Fund
Yhteistyössä: Yle, DR Danmarks Radio, UR, ARTE G.E.I.E, Human
Kansainvälinen levitys: Jan Rofekamp / Films Transit International Inc

 

LEHDISTÖTIEDOTE 9.9.2015

Marzia, ystäväni dokumenttielokuva voitti yleisöpalkinnon Montrealin elokuvajuhlilla

Kirsi Mattilan dokumenttielokuva Marzia, ystäväni voitti suosituimman dokumenttielokuvan palkinnon 39. World Film Festival -elokuvafestivaaleilla Montrealissa.

Montreal World Film Festival kuuluu maailman arvostetuimpien elokuvafestivaalien joukkoon. Marzia, ystäväni esitettiin festivaalin Documentaries of the World -sarjassa.

Suomalaisista elokuvista palkittiin myös Mikko Kuparinen parhaan ohjaajan palkinnolla elokuvastaan 2 yötä aamuun, sekä Mika Kaurismäen Tyttökuningas elokuvan pääosan esittäjä Malin Buska parhaana näyttelijättärenä. Kaurismäen elokuva voitti lisäksi suosituimman elokuvan palkinnon.

Marzia, ystäväni sai kotimaan ensi-iltansa elokuvateattereissa 7.4.2015 ja kansainvälisen ensi-iltansa Galway Film Festivalilla heinäkuussa 2015, jossa se voitti Human Rights Feature in Association with Amnesty International –palkinnon.

Synopsis:

Marzia, ystäväni kertoo tarinan parikymppisestä Marziasta, joka kaikkien nuorten tavoin unelmoi rakkaudesta, vapaudesta ja mielenkiintoisesta työstä. Hän haaveilee rauhasta ja itsemääräämisoikeudesta elämäänsä. Afganistanissa nämä unelmat ovat vallankumouksellisia. Marzian tarinasta tulee symboli afgaaninaisten kamppailulle laajemminkin: on kyse ihmisen oikeudesta päättää itse omasta elämästään. Elokuva seuraa Marzian elämää keväästä 2011 vuoteen 2014, jolloin kansainvälisten joukkojen oli määrä lähteä Afganistanista.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Kirsi Mattila
Kuvaus: Sari Aaltonen, Alka Sadat, Malek Shafi’i, Kirsi Mattila, Hashim Didari
Leikkaus: Hanna Kuirinlahti
Äänitys: Katja Kostiainen
Äänisuunnittelu: Kirsi Korhonen
Musiikki: Pessi Levanto
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus
Myyntiyhtiö ja kansainvälinen levitys: Filmdelights
Tuotanto: Elina Pohjola ja Piia Nokelainen / Pohjola-filmi

Lisätietoa Marzia, ystäväni -elokuvasta täältä

Lisätietoja Montrealin World Film Festivalista:
http://www.ffm-montreal.org/en/home.html

Elina Pohjola
Tuottaja
Elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
+358 44 5031881

 

 

LEHDISTÖTIEDOTE 27.8.2015

Marzia, ystäväni -elokuva valittu Montrealin elokuvajuhlille

Kirsi Mattilan dokumenttielokuva Marzia, ystäväni on valittu arvostetuille Montrealin elokuvajuhlille. Kyseessä on Kanadan vanhin kansainvälinen elokuvafestivaali. Tänä vuonna festivaaleilla nähdään Suomesta myös Antti Jokisen Kätilö, Mika Kaurismäen Tyttökuningas sekä Mikko Kuparisen 2 yötä aamuun. Marzia, ystäväni nähdään Documentaries of the World -sarjassa.

Elokuva kertoo tarinan parikymppisestä Marziasta, joka kaikkien nuorten tavoin unelmoi rakkaudesta, vapaudesta ja mielenkiintoisesta työstä. Hän haaveilee rauhasta ja itsemääräämisoikeudesta elämäänsä. Afganistanissa nämä unelmat ovat vallankumouksellisia. Marzian tarinasta tulee symboli afgaaninaisten kamppailulle laajemminkin: on kyse ihmisen oikeudesta päättää itse omasta elämästään. Elokuva seuraa Marzian elämää keväästä 2011 vuoteen 2014, jolloin kansainvälisten joukkojen oli määrä lähteä Afganistanista.

Elokuva sai kotimaan ensi-iltansa elokuvateattereissa 7.4.2015 ja kansainvälisen ensi-iltansa Galway Film Festivalilla heinäkuussa 2015, jossa se voitti Human Rights Feature in Association with Amnesty International –palkinnon.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Kirsi Mattila
Kuvaus: Sari Aaltonen, Alka Sadat, Malek Shafi’i, Kirsi Mattila, Hashim Didari Leikkaus: Hanna Kuirinlahti
Äänitys: Katja Kostiainen
Äänisuunnittelu: Kirsi Korhonen
Musiikki: Pessi Levanto
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus
Myyntiyhtiö ja kansainvälinen levitys: Filmdelights
Tuotanto: Elina Pohjola ja Piia Nokelainen / Pohjola-filmi

Lisätietoa Marzia, ystäväni -elokuvasta täältä.

Lisätietoja Montrealin World Film Festivalista:

http://www.ffm-montreal.org/

Elina Pohjola
Tuottaja Elina.pohjola@pohjolafilmi.fi +358 44 5031881

 

LEHDISTÖTIEDOTE, JULKAISUVAPAA HETI
26.8.2015

Elokuva onnen pakkomielteisestä tavoittelusta

Tässä ajassa on erityisen paljon ihmisiä, jotka tekevät mitä tahansa tullakseen mahdollisimman onnellisiksi. Ohjaaja Wille Hyvönen oli yksi heistä, kunnes tutustui onnea työkseen kauppaaviin ammattilaisiin ja teki elokuvan onnellisuudestaan.

Wille Hyvönen koki olevansa maailman onnellisin ihminen ja päätti tehdä onnellisuudestaan elokuvan. Samaan aikaan hän törmäsi onnellisuuden ympärille syntyneeseen valtavaan bisnekseen: ihmiset olivat valmiita maksamaan suuria summia onnen ammattilaisille, elämäntaitovalmentajille tullakseen entistä onnellisemmiksi. Hyvönen valitsi mielestään kaksi kiinnostavinta valmentajaa ja päätti osallistua heidän kursseilleen kuvausryhmineen. Hän tahtoi näyttää heille ja elokuvan katsojille, että oli luonnostaan onnellisempi kuin nämä onnen kauppiaat. Hyvösen kihlattu Siiri, isä Martti ja synkkä runoilijaystävä Janne saivat tulla elokuvaan hänen kanssakulkijoiksi ja keskustelukumppaneiksi.

Elokuva ja valmentajien kurssit eivät olleet päässeet kunnolla vielä alkuunkaan, kun Hyvösen käsitys omasta onnellisuudestaan joutui kyseenalaistetuksi voimalla, josta hänellä ei ollut aiemmin aavistustakaan. Se muutti totaalisesti niin elokuvan kuin päähenkilön elämänkin. Nyt Hyvösen olisi muodostettava uusi suhteensa onnellisuuteen.

ONNELLISET kysyy, voiko onnea ostaa tai myydä – ja onko se tarpeellista?

Elokuva on ohjaaja Wille Hyvösen (s. 1987) toinen pitkä dokumenttielokuva. Hyvösen ensimmäinen elokuva, Kummisetäni thaimorsian, nähtiin elokuvateattereissa loppuvuonna 2012 ja keräsi ennätyksellisen, yli puolen miljoonan katsojan tv-yleisön syksyllä 2013.

Elokuvan on tuottanut Elina Pohjola tuotantoyhtiönsä Pohjola-filmin kautta. Tänä vuonna ovat teatterilevityksen saaneet myös kaksi muuta Pohjola-filmin elokuvaa, pitkä fiktio Ollaan vapaita sekä pitkä dokumenttielokuva Marzia, ystäväni.

ONNELLISET saa teatteriensi-iltansa Pirkanmaan elokuvakeskuksen levityksessä 13.11.2015. Katso elokuvan traileri tästä:


LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT

Wille Hyvönen, ohjaaja wille@hyvonen.net 050 3825860

Elina Pohjola, tuottaja, Pohjola-filmi elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
044 5031881

Levitys: Juha Elomäki juha.elomaki@elokuvakeskus.fi 050 3591357

LINKIT
Pohjola-filmi: http://www.pohjolafilmi.fi/onnelliset/ Levittäjä: http://www.elokuvakeskus.fi/ https://www.facebook.com/onnellisetelokuva

TEKIJÄTIEDOT
Ohjaus ja käsikirjoitus Wille Hyvönen
Kuvaus Jarmo Kiuru
Äänisuunnittelu Niko Liinamaa
Leikkaus Matti Näränen
Musiikki Harry de Wit
Tuottaja Elina Pohjola / Pohjola-filmi
Osatuottajat Niek Koppen, Jan de Ruiter / Selfmade Films
Tuotantotuki: Suomen elokuvasäätiö, AVEK, Nordisk Film & TV Fond, The Netherlands Film Fund Yhteistyössä: Yle, DR Danmarks Radio, UR, ARTE G.E.I.E, Human
Kansainvälinen levitys: Jan Rofekamp / Films Transit International Inc

 

TIEDOTE
31.7.2015

KATSO TÄÄLTÄ OLLAAN VAPAITA -ELOKUVAN VIDEO SAMMUTETAAN BENSALLA TULTA 
– Kappaleen ovat kirjoittaneet Sanni ja Olavi Uusivirta 


Tsekkaa täältä uusi video musiikkielokuvasta Ollaan vapaita, joka tulee ensi-iltaan ensi viikon perjantaina 7.8.2015. Sannin ja Olavi Uusivirran kirjoittama kappale on elokuvan kolmas single Sammutetaan bensalla tulta ja sen tulkitsevat elokuvan päätähdet Johannes Brotherus ja Pihla Maalismaa. Sovitus on Sampo Haapaniemen käsialaa. Video on vapaa jaettavaksi eri medioissa.

”Olavi Uusivirta ja Sanni ovat biisintekijöinä niin innostava paritus, että olen todella otettu saatuamme juuri tämän kappaleen elokuvaan”, sanoo elokuvan ohjaaja Oskari Sipola.

Ollaan vapaita edustaa Suomessa harvinaista lajityyppiä, musiikkielokuvaa. Sen päärooleissa näyttelevät Maria Ylipää, Riku Nieminen, Anu Sinisalo, Johannes Brotherus, Pihla Maalismaa ja Peter Kanerva. Elokuvan on ohjannut Oskari Sipola, joka on ohjannut muun muassa Elokuu-elokuvan, tv-sarjan Märät säpikkäät sekä lukuisia musiikkivideoita. Elokuvan mittava, peräti 16 paikkakuntaa kattava markkinointikiertue on paraikaa käynnissä. Kiertue matkaa Helsingin lisäksi Ouluun, Hämeenlinnaan, Toijalaan, Lempäälään, Poriin, Seinäjoelle, Vaasaan, Kajaaniin, Joensuuhun, Kuopioon, Mikkeliin, Kouvolaan, Jyväskylään, Tampereelle ja Turkuun.

Elokuvaan ovat kirjoittaneet biisejä useat eturivin biisinkirjoittajat ja artistit kuten Paula Vesala, Lauri Ylönen, Olavi Uusivirta, Terhi Kokkonen, Joel Melasniemi, Kerkko Koskinen, Timo Kiiskinen, Yona, Markus Koskinen, Pepe Johansson, Sanni, Elias Kaskinen, Asa, Super Janne, tuottaja MGI eli Henri Lanz, Matti Pitkänen ja Niina Koponen. Vaikka biisit on kirjoitettu nimenomaan tätä elokuvaa varten, jokainen niistä toimii itsenäisenä kappaleena ja pop-biisinä. Kappaleiden vastaava musiikkituottaja on Markus Koskinen.

Elokuvaa kuvattiin viime vuonna mm. Helsingissä ja se sai jo kuvausaikana paljon huomiota. Oheisesta trailerista näet osan kohtauksesta, jota kuvattaessa Helsingin Mannerheimintien liikenne pysäytettiin.

Täältä näet elokuvan aikaisemmat videot:

Maria Ylipää, Johannes Brotherus, Riku Nieminen, Pihla Maalismaa – Ollaan vapaita:

Johannes Brotherus – Mun elämä alkaa:

ELOKUVAN TIEDOT

Ohjaus
Oskari Sipola
Tuottaja
Elina Pohjola / Pohjola-filmi

Käsikirjoitus
Tua Harno
Levittäjä
Nordisk Film

Musiikkituotanto
A & R – Pete Eklund / Kaiho Republic
Vastaava musiikkituottaja – Markus Koskinen

Näyttelijät
Maria Ylipää – Selja
Johannes Brotherus – Leo
Riku Nieminen – Henri
Pihla Maalismaa – Iisa
Anu Sinisalo – Maria
Peter Kanerva – Tomi
Timo Tuominen – Kalle

http://www.pohjolafilmi.fi/
http://www.nordiskfilm.fi/

Synopsis:

Ollaan vapaita on raikas ja koskettava tarina kolmekymppisestä Seljasta, jonka ystävien- ja työntäyteisen elämän sekoittaa hänen 16 vuotta sitten adoptoitavaksi antamansa poika.
Kolmekymppisen Seljan poikaystävä Tomi haluaa heidän menevän eteenpäin. Selja pysyisi mieluiten siinä missä on, parhaiden ystäviensä Henrin ja Iisan kanssa kommuunissa keskellä kaupunkia. Mutta Selja rakastaa Tomia, joten hän suostuu yhteiseen asuntolainaan. Sitten Seljan luo ilmaantuu 16-vuotias Leo, poika, jonka Selja luovutti adoptioon teini-ikäisenä.
Leon myötä kimppakämpän elämä on täynnä musiikkia, naurua ja suuria tunteita. Muutto Tomin kanssa alkaa vaikuttaa entistä huonommalta idealta. Leon kohteliaan ulkokuoren läpi näkee vain Henri, mutta Selja ei halua kuunnella hänen varoituksiaan. Selja on autuaan sokea sille, että Leo rakastuu itseään seitsemän vuotta vanhempaan Iisaan.
Samalla kun Selja saa uuden mahdollisuuden tutustua poikaansa, hän sekoittaa oman sekä parhaiden ystäviensä, kämppistensä, elämän.
Ollaan vapaita on uudenlainen musiikkielokuva, johon kappaleita ovat kirjoittaneet useat eturivin biisinkirjoittajat ja artistit kuten Paula Vesala, Lauri Ylönen, Olavi Uusivirta, Terhi Kokkonen, Joel Melasniemi, Kerkko Koskinen, Timo Kiiskinen, Yona, Markus Koskinen, Pepe Johansson, Sanni, Elias Kaskinen, Asa, Super Janne, tuottaja MGI eli Henri Lanz, Matti Pitkänen ja Niina Koponen.

Lisätiedot:
Tiedotuspäällikkö Katja Toivanen, katja.toivanen@helsinkicalling.com, 040-7011686

TIEDOTE

Marzia, ystäväni voitti Human Rights  -palkinnon Irlannissa

21.7.2015
Kirsi Mattilan dokumenttielokuva Marzia, ystäväni voitti Human Rights Feature in Association with Amnesty International –palkinnon Irlannissa 7. – 12. heinäkuuta järjestetyllä Galway Film festivaalilla.

Galway Film Festival on arvostettu pitkän linjan festivaali, joka järjestettiin nyt 27. kerran. Festivaalinäytös oli samalla Marzia, ystäväni -elokuvan kansainvälinen ensi-ilta.

Marzia, ystäväni kertoo tarinan parikymppisestä Marziasta, joka kaikkien nuorten tavoin unelmoi rakkaudesta, vapaudesta ja mielenkiintoisesta työstä. Hän haaveilee rauhasta ja itsemääräämisoikeudesta elämäänsä. Afganistanissa nämä unelmat ovat vallankumouksellisia.

Marzian tarinasta tulee symboli afgaaninaisten kamppailulle laajemminkin: on kyse ihmisen oikeudesta päättää itse omasta elämästään. Elokuva seuraa Marzian elämää keväästä 2011 vuoteen 2014, jolloin kansainvälisten joukkojen oli määrä lähteä Afganistanista.

Elokuva sai ensi-iltansa elokuvateattereissa 7.4.2015. YLE TV1 esittää elokuvan loppuvuodesta 2015.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Kirsi Mattila
Kuvaus: Sari Aaltonen, Alka Sadat, Malek Shafi’i, Kirsi Mattila, Hashim Didari
Leikkaus: Hanna Kuirinlahti
Äänitys: Katja Kostiainen
Äänisuunnittelu: Kirsi Korhonen
Musiikki: Pessi Levanto
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus
Myyntiyhtiö ja kansainvälinen levitys: Filmdelights
Tuotanto: Elina Pohjola ja Piia Nokelainen / Pohjola-filmi

Lisätietoa Marzia, ystäväni -elokuvasta täältä
http://www.pohjolafilmi.fi/tuotannot/marzia-ystavani/

Lisätietoja Galwayn Festivaalista ja palkitut elokuvat
http://www.filmfleadh.eu/
http://www.galwayfilmfleadh.com/index.php/2015/07/14/2015-galway-film-fleadh-award-winners/

 

TIEDOTE

Puluboin ja Ponin kirja elokuvaksi

10.6.2015

HELSINKI. Pohjola-filmi on ostanut Veera Salmen suositun lastenkirjan Puluboin ja Ponin kirja elokuvaamisoikeudet. Suunnitteilla oleva koko illan näytelmäelokuva sai Suomen Elokuvasäätiön kehittelytukea kesäkuun 2015 päätöskokouksessa.

Kirja ja elokuva kertovat seitsemänvuotiaasta Mai-tytöstä eli Ponista jota lähestyvä koulun alku pelottaa, sekä suurisuisesta hakaniemeläisestä toripulusta Puluboista, joka ei pelkää mitään. Rehevä huumori ja anarkistinen kohellus ovat nostaneet kirjat lasten suosikeiksi.

Puluboin ja Ponin kirja on kirjailijaksi ryhtyneen lastentarhanopettaja Veera Salmen esikoisteos. Kirja ilmestyi vuonna 2012 ja nousi heti menestykseksi. Veera Salmi sai viime vuonna Kaarina Helakisa palkinnon tunnustuksena merkittävästä kirjallisesta saavutuksesta lasten- ja nuortenkirjallisuuden alueella.

Ennen elokuvaakin Puluboi ja Poni ovat esiintyneet monessa eri ilmaisumuodossa. Kirjan kustannusoikeudet on myyty Ruotsiin ja Tanskaan. Ylen radioteatteri on tehnyt Puluboi-kirjoista luentasarjat, kirjoihin perustuvia näytelmiä on esitetty ja esitetään muun muassa Kaarina-teatterissa, Anjalankosken teatterissa ja Päivölä-teatterissa. Talvella 2015 Puluboi nousi Kansallisteatterin lavalle ja oli sekä arvostelu- että yleisömenestys. ”Puluboin menestykseen uskovat myös jälleenmyyjät ja yhteistyökumppanit. Olemme valtavan innoissamme Puluboista”, kertoo Emma Alftan Otavalta.

Elokuvaa käsikirjoittaa Hannamaija Matila yhdessä Veera Salmen kanssa, ja sen tuottaa Pohjola-filmin Elina Pohjola. Puluboin ja Ponin leffan suunnitellaan valmistuvan valkokankaille vuonna 2017.

Pohjola-filmi on pohjoiseen elokuvaan erikoistunut tuotantoyhtiö, joka tekee pitkiä ja lyhyitä elokuvia, dokumentteja ja fiktiota. Yrityksen perustivat Elina ja Mike Pohjola vuonna 2009.

LISÄTIEDOT JA HAASTATTELUPYYNNÖT
Elina Pohjola
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
044-5031881

LINKIT
Pohjola-filmi: http://www.pohjolafilmi.fi/
Otava: http://www.otava.fi/

KUVIA (klikkaa isommaksi)

Veera Salmi. Kuva Pekka Holmström 2012

9789511265092 (1)

Puluboin ja Ponin kirja.

 

 

TIEDOTE
10.6.2015

KATSO TÄÄLTÄ OLLAAN VAPAITA -ELOKUVAN MUSIIKKIVIDEO OLLAAN VAPAITA

– Videolla esiintyvät Maria Ylipää, Riku Nieminen, Johannes Brotherus ja Pihla Maalismaa
– Johannes Brotherus ja Pihla Maalismaa esiintyvät Espan lavalla Helsinki-päivänä 12.6.

Katso täältä Ollaan vapaita -elokuvan tunnuskappaleen Ollaan vapaita musiikkivideo. Sitä tähdittävät elokuvan pääosanäyttelijät Maria Ylipää, Riku Nieminen, Johannes Brotherus ja Riku Nieminen. Ollaan vapaita -kappaleen ovat säveltäneet Niina Koponen ja Pyry Nikkilä, sen on sanoittanut Niina Koponen ja tuottanut Sampo Haapaniemi.

Elokuvasta järjestetään ennakkonäytös Helsinki-päivänä 12.6. kello 15.00 Kinopalatsissa. Näytös on loppuunvarattu, mutta mukaan pääsee ilman lippuakin, jos tilaa on.

Johannes Brotherus ja Pihla Maalismaa esiintyvät Espan lavalla näytöksen jälkeen kello 17.00 ja esittävät elokuvasta tunnettuja kappaleita.

Ollaan vapaita saa ensi-iltansa 7.8.2015. Sitä tähdittävät Maria Ylipää, Riku Nieminen, Anu Sinisalo, Johannes Brotherus, Pihla Maalismaa ja Peter Kanerva. Elokuvan on ohjannut Oskari Sipola, joka on ohjannut muun muassa Elokuu-elokuvan, tv-sarjan Märät säpikkäät sekä lukuisia musiikkivideoita.

Elokuvaan ovat kirjoittaneet biisejä useat eturivin biisinkirjoittajat ja artistit kuten Paula Vesala, Lauri Ylönen, Olavi Uusivirta, Terhi Kokkonen, Joel Melasniemi, Kerkko Koskinen, Timo Kiiskinen, Yona, Markus Koskinen, Pepe Johansson, Sanni, Elias Kaskinen, Asa, Super Janne, tuottaja MGI eli Henri Lanz, Matti Pitkänen ja Niina Koponen. Vaikka biisit on kirjoitettu nimenomaan tätä elokuvaa varten, jokainen niistä toimii itsenäisenä kappaleena ja pop-biisinä. Kappaleiden vastaava musiikkituottaja on Markus Koskinen.

Elokuvaa kuvattiin viime vuonna mm. Helsingissä ja se sai jo kuvausaikana paljon huomiota. Oheisesta trailerista näet osan kohtauksesta, jota kuvattaessa Helsingin Mannerheimintien liikenne pysäytettiin.

ELOKUVAN TIEDOT

Ohjaus
Oskari Sipola
Tuottaja
Elina Pohjola / Pohjola-filmi

Käsikirjoitus
Tua Harno
Levittäjä
Nordisk Film

Musiikkituotanto
A & R – Pete Eklund / Kaiho Republic
Vastaava musiikkituottaja – Markus Koskinen

Näyttelijät
Maria Ylipää – Selja
Johannes Brotherus – Leo
Riku Nieminen – Henri
Pihla Maalismaa – Iisa
Anu Sinisalo – Maria
Peter Kanerva – Tomi
Timo Tuominen – Kalle

Etusivu

Landing Page

Synopsis:

Ollaan vapaita on raikas ja koskettava tarina kolmekymppisestä Seljasta, jonka ystävien- ja työntäyteisen elämän sekoittaa hänen 16 vuotta sitten adoptoitavaksi antamansa poika.
Kolmekymppisen Seljan poikaystävä Tomi haluaa heidän menevän eteenpäin. Selja pysyisi mieluiten siinä missä on, parhaiden ystäviensä Henrin ja Iisan kanssa kommuunissa keskellä kaupunkia. Mutta Selja rakastaa Tomia, joten hän suostuu yhteiseen asuntolainaan. Sitten Seljan luo ilmaantuu 16-vuotias Leo, poika, jonka Selja luovutti adoptioon teini-ikäisenä.
Leon myötä kimppakämpän elämä on täynnä musiikkia, naurua ja suuria tunteita. Muutto Tomin kanssa alkaa vaikuttaa entistä huonommalta idealta. Leon kohteliaan ulkokuoren läpi näkee vain Henri, mutta Selja ei halua kuunnella hänen varoituksiaan. Selja on autuaan sokea sille, että Leo rakastuu itseään seitsemän vuotta vanhempaan Iisaan.
Samalla kun Selja saa uuden mahdollisuuden tutustua poikaansa, hän sekoittaa oman sekä parhaiden ystäviensä, kämppistensä, elämän.
Ollaan vapaita on uudenlainen musiikkielokuva, johon kappaleita ovat kirjoittaneet useat eturivin biisinkirjoittajat ja artistit kuten Paula Vesala, Lauri Ylönen, Olavi Uusivirta, Terhi Kokkonen, Joel Melasniemi, Kerkko Koskinen, Timo Kiiskinen, Yona, Markus Koskinen, Pepe Johansson, Sanni, Elias Kaskinen, Asa, Super Janne, tuottaja MGI eli Henri Lanz, Matti Pitkänen ja Niina Koponen.

Lisätiedot:
Tiedotuspäällikkö Katja Toivanen, katja.toivanen@helsinkicalling.com, 040-7011686

 

TIEDOTE
2.4.2015

KATSO TÄÄLTÄ OLLAAN VAPAITA -MUSIIKKIELOKUVAN VIDEO
– Johannes Brotheruksen esittämän biisin on sanoittanut Paula Vesala ja säveltänyt Lauri Ylönen

Katso täältä Ollaan vapaita -musiikkielokuvan ensimmäinen musiikkivideo. Video on kuvattu elokuvan ensimmäiseen singlebiisiin, pääosaa näyttelevän Johannes Brotheruksen Mun elämä alkaa -kappaleeseen, jonka ovat kirjoittaneet Paula Vesala ja Lauri Ylönen. Single on Radio Suomen viikon # 15 musiikkiuutuus. Single julkaistaan perjantaina 3.4.2015.

Videon näet täältä. Videon voi jakaa vapaasti eri medioissa.

http://youtu.be/fm2Df98QYIM

Ollaan vapaita -elokuva saa ensi-iltansa 7.8.2015. Sitä tähdittävät Maria Ylipää, Riku Nieminen, Anu Sinisalo, Johannes Brotherus, Pihla Maalismaa, Peter Kanerva ja Timo Tuominen. Elokuvan ohjaa Oskari Sipola, joka on ohjannut muun muassa Elokuu-elokuvan, tv-sarjan Märät säpikkäät sekä lukuisia musiikkivideoita. Johannes Brotherus on seuraava tähti elokuvataivaalla ja hänet muistetaan jo nyt mm. Pirjo Honkasalon Jussi-palkitusta Betoniyö-elokuvasta.

Ollaan vapaita -elokuvaan ovat kirjoittaneet biisejä Paula Vesalan ja Lauri Ylösen lisäksi useat eturivin biisinkirjoittajat ja artistit kuten Olavi Uusivirta, Terhi Kokkonen, Joel Melasniemi, Kerkko Koskinen, Timo Kiiskinen, Yona, Markus Koskinen, Pepe Johansson, Sanni, Elias Kaskinen, Asa, Super Janne, tuottaja MGI eli Henri Lanz, Matti Pitkänen ja Niina Koponen. Vaikka biisit on kirjoitettu nimenomaan tätä elokuvaa varten, jokainen niistä toimii itsenäisenä kappaleena ja pop-biisinä. Kappaleiden vastaava musiikkituottaja on Markus Koskinen.

Elokuvaa kuvattiin viime vuonna mm. Helsingissä ja se sai jo kuvausaikana paljon huomiota. Oheisesta trailerista näet osan kohtauksesta, jota kuvattaessa Helsingin Mannerheimintien liikenne pysäytettiin.
http://youtu.be/7OYw7Dh3gQs

http://www.pohjolafilmi.fi/
http://www.nordiskfilm.fi/

Ohjaus
Oskari Sipola

Käsikirjoitus
Tua Harno

Tuottaja
Elina Pohjola / Pohjola-filmi

Musiikkituotanto
A & R – Pete Eklund / Kaiho Republic
Vastaava musiikkituottaja – Markus Koskinen

Levittäjä
Nordisk Film

Näyttelijät
Maria Ylipää – Selja
Johannes Brotherus – Leo
Riku Nieminen – Henri
Pihla Maalismaa – Iisa
Anu Sinisalo – Maria
Peter Kanerva – Tomi
Timo Tuominen – Kalle

Lyhyt synopsis:

Ollaan vapaita on nykypäivään sijoittuva raikas ja koskettava tarina kolmekymppisestä Seljasta, jonka ystävien- ja työntäyteisen elämän sekoittaa hänen 16 vuotta sitten adoptoitavaksi antamansa poika.

Seljan, 31, kimppakämpän ovelle ilmestyy poika, jonka hän antoi 16 vuotta sitten adoptoitavaksi. Selja saa uuden mahdollisuuden tutustua poikaansa, mutta samalla sekoittaa oman sekä parhaiden ystäviensä, kämppistensä, elämän. Myös Seljan rakastava parisuhde Tomiin ja perheenperustamissuunnitelmat saavat Leon myötä uuden suunnan.

Ollaan vapaita on uudenlainen musiikkielokuva, jonka kappaleiden säveltämisestä vastaavat tämän päivän eturivin lauluntekijät. Elokuvan näyttelijöitä ovat muun muassa Maria Ylipää, Johannes Brotherus, Riku Nieminen, Pihla Maalismaa, Anu Sinisalo, Peter Kanerva ja Timo Tuominen.

Lisätiedot:
Tiedotuspäällikkö Katja Toivanen, katja.toivanen@helsinkicalling.com, 040-7011686

 

TIEDOTE 19.3.2015

Marzia, ystäväni -elokuvan päähenkilö Suomeen tällä viikolla
”Unelma rakkaudesta, vapaudesta ja rauhasta Afganistanissa.”

Kirsi Mattilan dokumenttielokuva Marzia, ystäväni saa ensi-iltansa 7.4.2015 elokuvateattereissa ympäri maan. Elokuvan päähenkilö, afganistanilainen Marzia saapuu Suomeen ja on haastateltavissa 19.-26.3.

Marzia, ystäväni kertoo tarinan parikymppisestä toimittaja Marziasta, joka kaikkien nuorten tavoin unelmoi rakkaudesta, vapaudesta ja mielenkiintoisesta työstä. Hän haaveilee rauhasta ja itsemääräämisoikeudesta elämäänsä. Afganistanissa nämä unelmat ovat vallankumouksellisia.

Marzian tarinasta tulee symboli afgaaninaisten kamppailulle laajemminkin: on kyse ihmisen oikeudesta päättää itse omasta elämästään. Elokuva seuraa Marzian elämää keväästä 2011 vuoteen 2014, jolloin kansainvälisten joukkojen oli määrä lähteä Afganistanista.

Esiintyminen elokuvassa ja yksin matkustaminen ilman miespuolista sukulaista ovat afganistanilaiselle naiselle harvinainen ja rohkea teko. ”On suuri vaara, että naapurusto leimaa Marzian huonoksi naiseksi, jos he saavat tietää matkasta. Maassa on monia, jotka ovat valmiita tappamaan, jos katsovat, että nainen käyttäytyy liian vapaasti”, sanoo elokuvan ohjaaja Kirsi Mattila.

Kirsi Mattila lähti vuonna 2009 ensimmäisen kerran Naistoimittajat ry:n mukana vapaaehtoistyöhön Afganistaniin kouluttamaan paikallisia naistoimittajia. Hyvin pian hän vakuuttui siitä, että Afganistanin rohkeista, moderneista naisista täytyy tehdä dokumenttielokuva.

Traileri täällä.

Elokuvasta lisää täällä.

Lehdistökuvat täällä.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Kirsi Mattila
Kuvaus: Sari Aaltonen, Alka Sadat, Malek Shafi’i, Kirsi Mattila, Hashim Didari
Leikkaus: Hanna Kuirinlahti
Äänitys: Katja Kostiainen
Äänisuunnittelu: Kirsi Korhonen
Musiikki: Pessi Levanto
Graafinen suunnittelu: Tiina Madisson
Tuottajat: Elina Pohjola ja Piia Nokelainen / Pohjola-filmi
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus

Lisätietoja, esikatselukopiot ja haastattelupyynnöt:
Kaisu Suopanki
Tiedottaja
Pohjola-filmi
kaisu.suopanki@pohjolafilmi.fi,  p. 044 946 4664

 

TIEDOTE
6.3.2015
Sukupuolivalistus voitti dox@netin klikkaussodan

Kuukauden kestänyt dox@net-lyhytdokumenttien KLIKkaussota on päättynyt. Voittajadokumentti Pillua aloittelijoille sai yli 189 000 katsojaa, ja se herätti kiinnostusta myös ulkomailla. Elokuvassa kerrotaan kiertelemättä sukupuolielinten toiminnasta seksin aikana.

KLIKkaussodassa viisi lyhyttä dokumenttielokuvaa kilpaili katsojista – ja kaikki keinot olivat sallittuja. Projektin tarkoituksena oli tutkia, miten nettijulkisuus toimii sekä millaiset aiheet ja toteutustavat saavat huomiota.

Kilpailun ylivoimaiseksi voittajaksi osoittautui Reetta Aallon animoitu sukupuolivalistus Pillua aloittelijoille, joka sai 189274 klikkausta. Se herätti kiinnostusta myös ulkomailla. Elokuvassa kerrotaan kiertelemättä sukupuolielinten toiminnasta seksin aikana.

– Olen halunnut tehdä tämän elokuvan jo yli kymmenen vuotta, mutta jotenkin se on aina jäänyt sinne pöytälaatikkoon. Onneksi se tuli nyt KLIKkaussodan myötä toteutettua, kertoo voittaja Aalto.

– Minua ihan toden teolla ilahduttaa kuinka paljon elokuvamme on saanut katsojia. Toivottavasti sitä klikataan reippaasti jatkossakin, kyseessä on kuitenkin varsin ajaton ja universaali aihe.

Kakkoseksi ylsi Markus Kåhren elokuva Valtaoja paljastaa, joka turvautui ovelaan konstiin: elokuva näyttää menevän keskeltä katki juuri kun Esko Valtaoja on kertomassa jonkin suuren totuuden. Katsoja luulee kyseessä olevan nettiongelman ja lataa videon uudelleen. Näin saadaan toinen klikkaus ja ehkä kolmas ja neljäskin. Sekä höynäytetyiltä katsojilta tulikivenkatkuista palautetta.

Yle Areenan katsojaluku näyttää, moneltako tietokoneelta ohjelmaa on katsottu. Jos siis sama henkilö katsoo videon uudelleen, Areenan laskuri ei rekisteröi sitä. KLIKkaussotaa varten kehitelty erikoislaskuri taas laskee jokaisen klikkauksen erikseen. Yllättävää kyllä Valtaoja-elokuvalla näiden kahden mittarin suhde on kaikkein pienin: jokainen Areena-katsoja on ladannut elokuvan viidesti. Muiden elokuvien katsojat ovat ladanneet elokuvan uudelleen hieman useammin vapaaehtoisesti – ilman huijausta.

Kolmanneksi tullut Wille Hyvösen Meemini-elokuva sai näitä uusintakatsoja Ylen palveluissa peräti kahdeksan kertaa. Samalla sen klikkauksista tuli Youtubessa suurempi osa kuin muilla elokuvilla. Kokonaisklikkauksia Meemini sai 23542.

Nelossijalle tuli Iris Olssonin Sotasuunnitelma 14864 klikkauksella ja hiuksenhienolla erolla viimeiseksi Salla Sorrin Tourette-karaoke 14570 klikkauksella.

Kaikki KLIKkaussota-elokuvat ovat katsottavissa Ylen dox@net-sivuilla ja Yle Areenassa elokuuhun asti. KLIKkaussota Facebookissa.

 

 

TIEDOTE
20.2.2015

KATSO TRAILER ELOKUVASTA OLLAAN VAPAITA
– Elokuvaa tähdittävät Maria Ylipää, Riku Nieminen, Anu Sinisalo, Johannes Brotherus ja Pihla Maalismaa

Musiikkielokuva Ollaan vapaita saa ensi-iltansa 7.8.2015. Sitä tähdittävät Maria Ylipää, Riku Nieminen, Anu Sinisalo, Johannes Brotherus, Pihla Maalismaa, Peter Kanerva ja Timo Tuominen. Elokuvan ohjaa Oskari Sipola, joka on ohjannut muun muassa Elokuu-elokuvan ja tv-sarjan Märät säpikkäät.

Katso täältä elokuvan trailer, joka on vapaa jaettavaksi eri medioissa. Trailerissa nähdään osa kohtauksesta, jota kuvattaessa pysäytettiin liikenne Helsingin Mannerheimintiellä viime kesänä.

http://youtu.be/7OYw7Dh3gQs

Elokuva edustaa Suomessa harvinaista lajityyppiä, musiikkielokuvaa. Kappaleita elokuvaan ovat kirjoittaneet joukko Suomen eturivin artisteja ja biisinkirjoittajia. Mukana ovat muun muassa Paula Vesala, Lauri Ylönen, Olavi Uusivirta, Terhi Kokkonen, Joel Melasniemi, Kerkko Koskinen, Timo Kiiskinen, Yona, Markus Koskinen, Pepe Johansson, Sanni, Elias Kaskinen, Asa, Super Janne, tuottaja MGI eli Henri Lanz, Matti Pitkänen ja Niina Koponen.

Ollaan vapaita -elokuvan on käsikirjoittanut Tua Harno, jonka esikoisromaani Ne jotka jäävät voitti Otavan Pentti Saarikoski -kilpailun vuonna 2012. Tua Harno on myös sanoittanut elokuvaan kappaleen Kaunis myrsky. Elokuvan tuottaa Pohjola-filmin Elina Pohjola ja levittää Nordisk Film.

http://www.pohjolafilmi.fi/
http://www.nordiskfilm.fi/

Ohjaus
Oskari Sipola

Käsikirjoitus
Tua Harno

Tuottaja
Elina Pohjola / Pohjola-filmi

Musiikkituottaja
Pete Eklund / Kaiho Republic

Levittäjä
Nordisk Film

Näyttelijät

Maria Ylipää – Selja
Johannes Brotherus – Leo
Riku Nieminen – Henri
Pihla Maalismaa – Iisa
Anu Sinisalo – Maria
Peter Kanerva – Tomi
Timo Tuominen – Kalle

Lyhyt synopsis:

Ollaan vapaita on nykypäivään sijoittuva raikas ja koskettava tarina kolmekymppisestä Seljasta, jonka ystävien- ja työntäyteisen elämän sekoittaa hänen 16 vuotta sitten adoptoitavaksi antamansa poika.

Seljan, 31, kimppakämpän ovelle ilmestyy poika, jonka hän antoi 16 vuotta sitten adoptoitavaksi. Selja saa uuden mahdollisuuden tutustua poikaansa, mutta samalla sekoittaa oman sekä parhaiden ystäviensä, kämppistensä, elämän. Myös Seljan rakastava parisuhde Tomiin ja perheenperustamissuunnitelmat saavat Leon myötä uuden suunnan.

Ollaan vapaita on uudenlainen musiikkielokuva, jonka kappaleiden säveltämisestä vastaavat tämän päivän eturivin lauluntekijät. Elokuvan näyttelijöitä ovat muun muassa Maria Ylipää, Johannes Brotherus, Riku Nieminen, Pihla Maalismaa, Anu Sinisalo, Peter Kanerva ja Timo Tuominen.

Lisätiedot:
Tiedotuspäällikkö Katja Toivanen, katja.toivanen@helsinkicalling.com, 040-7011686
Elina Pohjola, elina.pohjola@pohjolafilmi.fi, 044-5031881

 

TIEDOTE 28.1.2015. JULKAISUVAPAA HETI

LYHYTDOKUMENTTIEN KLIKKAUSSOTA LÄHESTYY
Nettikilpailussa viisi ohjaajaa vastakkain

Saako pillu enemmän klikkauksia kuin sota? Onko Touretten oireyhtymä kiinnostavampaa kuin täydellisen meemin löytäminen? Vai sytyttääkö nettikansan parhaiten Esko Valtaojan paljastus?

Viisi ohjaajaa ovat tehneet lyhyet dokumenttielokuvat, joiden tarkoitus on saada mahdollisimman paljon klikkauksia. Elokuvat julkaistaan netissä osana Ylen dox@net-hanketta. Klikkaussota kestää noin kuukauden ja sinä aikana kaikki keinot ovat sallittuja.

KLIKkaussodan Facebook-sivuilla tykkääjät ovat jo äänestäneet klikattavammuus nimestä, joka on Reetta Aallon elokuvalla Pillua aloittelijoille. Muut nimet ovat suosiojärjestyksessä Salla Sorrin Tourette-karaoke, Markus Kåhren Valtaoja paljastaa, Wille Hyvösen Meemini ja Iris Olssonin Sotasuunnitelma.

KLIKkaussota käynnistyy maanantaina 2.2. osoitteessa yle.fi/klikkaussota ja kestää viisi viikkoa. Kun dox@net-hanke päättyy perjantaina 5.3., päättyy myös KLIKkaussota. Tällöin selviää viimeinkin, millaisella videolla saa eniten klikkauksia.

Osa elokuvista nähdään myös DocPointissa projisoituna Bio Rexin seinään lauantaina 31.1. klo 17-17:30. Lisäksi Pillua aloittelijoille on elokuvan Vulva 3.0 – Between Taboo and Fine-Tuning alkukuvana ke 28.1. klo 13:45.

Koko dox@net-hankkeen avoin tiedotustilaisuus pidetään perjantaina 30.1.2015 klo 14 Vanhan ylioppilastalon kahvilassa. Tervetuloa!

LISÄTIETOJA

Tiedottaja Mike Pohjola
0505238399
mike.pohjola@pohjolafilmi.fi

https://www.facebook.com/events/1594849860734194/
http://yle.fi/klikkaussota/ (aukeaa myöhemmin)

KUVIA

http://www.pohjolafilmi.fi/klikkaussota/

 

TIEDOTE
JULKAISUVAPAA 14.7.2014

MUSIIKKIELOKUVA VAPAITA ENSI-ILTAAN LOPPUKESÄLLÄ 2015
– Elokuvaa tähdittävät mm. Maria Ylipää ja Riku Nieminen
– Kappaleita elokuvaan ovat kirjoittaneet mm. Olavi Uusivirta, Sanni, Yona, Terhi Kokkonen, Joel Melasniemi, Kerkko Koskinen ja Asa

Suomessa harvinaista lajityyppiä, musiikkielokuvaa, edustava Vapaita saa ensi-iltansa elokuvateattereissa loppukesällä 2015. Helsingissä kuvattavaa elokuvaa tähdittävät Maria Ylipää, Riku Nieminen, Pihla Maalismaa, Johannes Brotherus, Peter Kanerva, Anu Sinisalo ja Timo Tuominen. Elokuvan ohjaa Oskari Sipola, joka on ohjannut muun muassa Elokuu-elokuvan ja tv-sarjan Märät säpikkäät. Elokuvan on käsikirjoittanut Tua Harno, jonka esikoisromaani Ne jotka jäävät voitti Otavan Pentti Saarikoski -kilpailun vuonna 2012. Elokuvan tuottaa Pohjola-filmin Elina Pohjola ja levittää Nordisk Film. Tänään elokuvaa kuvataan rock-klubi Semifinalissa Helsingissä.

Vapaita-musiikkielokuvan kappaleita ovat kirjoittaneet useat nimekkäät eturivin artistit ja biisinkirjoittajat. Komeaan listaan kuuluvat muun muassa Olavi Uusivirta, Sanni, Terhi Kokkonen, Joel Melasniemi, Kerkko Koskinen, Yona, Asa, Super Janne, tuottaja MGI eli Henri Lanz ja Matti Pitkänen. Lista täydentyy vielä ja lopuista nimistä tiedotetaan erikseen.

Tuottaja Elina Pohjola kommentoi elokuvaa seuraavasti: ”Vapaita on erityisen mielenkiintoinen ja kunnianhimoinen hanke. Kyseessä on elokuva, jollaista ei ole Suomessa aiemmin tehty. Elokuvan tekoon yhdistetään joukko tämän päivän nimekkäimpiä artisteja, jotka tekevät uutta musiikkia suoraan sen kohtauksiin jo käsikirjoitusvaiheessa. Elokuvassa on mukana musiikillisesti ja tarinallisesti vahva ja puhutteleva, tässä päivässä kiinni oleva ajankuva. Käsitys siitä, miten perhe muodostetaan ja mikä tekee perheen, on merkittävässä murroksessa. Tästä erilaisten perheiden, rakennettujen ja biologisten, vyyhdistä aukeaa elokuvan oleellinen draama.”

”Tua Harno on lahjakas nuori käsikirjoittaja, jonka luoma maailma on todellinen, kipeä ja hauska. Ohjaaja Oskari Sipola on puolestaan juuri oikea henkilö herättämään tämän maailman henkiin. Koko tekijäkaarti edustaa uutta, nuorta ja lahjakasta tekijäsukupolvea,” Elina jatkaa.

http://www.pohjolafilmi.fi/
http://www.nordiskfilm.fi/

Ohjaus
Oskari Sipola

Käsikirjoitus
Tua Harno

Tuottaja
Elina Pohjola / Pohjola-filmi

Musiikkituottaja
Pete Eklund / Kaiho Republic

Levittäjä
Nordisk Film

Näyttelijät

Maria Ylipää – Selja
Johannes Brotherus – Leo
Riku Nieminen – Henri
Pihla Maalismaa – Iisa
Anu Sinisalo – Maria
Peter Kanerva – Tomi
Timo Tuominen – Kalle

Lyhyt synopsis:

Vapaita
on nykypäivään sijoittuva raikas ja koskettava tarina kolmekymppisestä Seljasta, jonka ystävien- ja työntäyteisen elämän sekoittaa hänen 16 vuotta sitten adoptoitavaksi antamansa poika.

Seljan, 31, kimppakämpän ovelle ilmestyy poika, jonka hän antoi 16 vuotta sitten adoptoitavaksi. Selja saa uuden mahdollisuuden tutustua poikaansa, mutta samalla sekoittaa oman sekä parhaiden ystäviensä, kämppistensä, elämän. Myös Seljan rakastava parisuhde Tomiin ja perheenperustamissuunnitelmat saavat Leon myötä uuden suunnan.

Vapaita on uudenlainen musiikkielokuva, jonka kappaleiden säveltämisestä vastaavat tämän päivän eturivin lauluntekijät. Elokuvan näyttelijöitä ovat muun muassa Maria Ylipää, Johannes Brotherus, Riku Nieminen, Pihla Maalismaa, Anu Sinisalo, Peter Kanerva ja Timo Tuominen.

Lisätiedot:

Elina Pohjola, elina.pohjola@pohjolafilmi.fi, 044-5031881, sisältöön liittyvät kyselyt
Tiedotuspäällikkö Katja Toivanen, katja.toivanen@helsinkicalling.com, 040-7011686
Piia Järvenpää-Haratani, piia.jarvenpaa-haratani@nordiskfilm.com, 045-6575822

Kuvia elokuvasta:

http://www.pohjolafilmi.fi/tuotannot/tuotannossa/vapaita/vapaita-kuvagalleria/

 

Suomalainen lyhytelokuva Sirocco voitti pääpalkinnon Tanskassa

LEHDITÖTIEDOTE 31.8.2013
Julkaisuvapaa heti

Mikko Kuparisen ohjaama lyhytelokuva Sirocco voitti pääpalkinnon myöhään perjantai-iltana Odensen kansainvälisillä lyhytelokuvafestivaaleilla Tanskassa. Festivaali on Tanskan suurin lyhytelokuvafestivaali ja sitä pidetään erittäin kovatasoisena ja arvostettuna. Voitollaan Siroccolla on mahdollisuus päästä kilpailemaan myös parhaan lyhytelokuvan Oscar® -ehdokkuuksista. Lisäksi elokuva pokkasi 100 000 DKK arvoisen (n. 13 000 €) rahapalkinnon. Kilpasarjoihin haki yhteensä lähes 3000 lyhytelokuvaa, joista 81 valittiin kilpailemaan halutusta pääpalkinnosta.

Sirocco kertoo vähäpuheisesta ja omissa oloissaan viihtyvästä Raisasta (Eeva Putro), joka elää itähelsinkiläisessä lähiössä. Eräänä päivänä Raisa löytää kotitalonsa roskakatoksesta hylätyn vauvan. Hän ei kerro löydöstä kenellekään vaan alkaa huolehtia kadonneesta lapsesta itse. Pienestä vauvasta muodostuu yksinäisen Raisan pysyvin kontakti, josta hän ei halua luopua. Sirocco pohjautuu Tuuve Aron Merkki ja muita novelleja -kokoelman (WSOY, 2006) niminovelliin.

Pohjola-filmin tuottama Sirocco sai ensi-iltansa Kalifornian Palm Springs Int’l ShortFestissa kesäkuussa 2012.  Elokuva palkittiin kunniamaininnalla Italian Overlook-festivaalien kansainvälisessä kilpailusarjassa elokuussa 2012. Suomessa Sirocco nähtiin elokuvateattereissa Lähiöleffat-nimellä yhdessä Antti Heikki Pesosen Korsoteorian kanssa, sekä TV1:ssä keväällä ja kesällä 2013. Elokuva on myös julkaistu Ja saapuu oikea yö –elokuvan DVD:llä. Siroccon kansainvälinen myyntiagentti on pohjoisamerikkalainen Ouat Media, joka edustaa myös monia Oscar® -voittajia.

Ohjaaja Mikko Kuparisen esikoispitkä fiktio Rakkauden rasvaprosentti sai ensi-iltansa joulukuussa 2012. Lisäksi Kuparinen on ohjannut tv-versiot näytelmistä Mobile Horror ja Tuntematon sotilas. Kuparisen seuraava pitkä elokuva on kokonaan englanninkielinen romanttinen draama työnimeltään Bucharest-Inter 965, jonka tuottaa Marko Antila (8-pallo) elokuvatuotantoyhtiö Mjölkistä.

Pohjola-filmi on pohjoiseen elokuvaan erikoistunut tuotantoyhtiö, joka tekee pitkiä ja lyhyitä elokuvia, dokumentteja ja fiktiota. Yrityksen perustivat Elina ja Mike Pohjola vuonna 2009.

LISÄTIEDOT JA HAASTATTELUPYYNNÖT
Kaisu Suopanki
tiedottaja
Pohjola-filmi
kaisu.suopanki@pohjolafilmi.fi
p. 044 946 4664

KUVIA ELOKUVASTA
http://www.pohjolafilmi.fi/tuotannot/sirocco/sirocco-kuvagalleria/

LINKIT
Pohjola-filmi: http://www.pohjolafilmi.fi/
Sirocco: http://www.pohjolafilmi.fi/tuotannot/sirocco/
Odense International Film Festival: http://filmfestival.dk

SIROCCON TEKIJÄTIEDOT
Rooleissa: Eeva Putro, Tuukka Martiskainen, Luna Huotari
Ohjaus: Mikko Kuparinen
Käsikirjoitus: Mikko Kuparinen, Elina Pohjola ja Mira Muikku
Pohjautuu Tuuve Aron novelliin Merkki
Kuvaus: Juice Huhtala
Lavastus ja pukusuunnittelu: Laura Haapakangas
Äänisuunnittelu: Pekka Aikio
Leikkaus: Matti Näränen
Tuotanto: Elina Pohjola
/ Pohjola-filmi Oy

 

Kummisetäni thaimorsiamen tv-esitys keräsi huikean katsojamäärän

TIEDOTE 28.8.2013

TV1:n Dokumenttiprojektissa maanantaina 26. elokuuta esitetty Kummisetäni thaimorsian -dokumenttielokuva keräsi tv-ensi-illallaan 422 000 katsojaa. Samalla elokuvasta Dokumenttiprojektin tämän vuoden toiseksi katsotuin elokuva, katsotuimman ollessa maaliskuussa esitetty Arto Halosen Sinivalkoinen valhe.

Wille Hyvösen esikoisohjaus kertoo savolaismiehen ja thainaisen rakkaudesta. Kummisetäni thaimorsian kysyy, kenellä on oikeus määrittää toisten ihmisten rakkautta. Kuka saa päättää kenen rakkaus on aitoa?

Elokuvassa Willen kummisetä Seppo suunnittelee juhannushäitä thaimaalaisen tyttöystävänsä Pinin kanssa. Wille ei usko rakkauden aitouteen. Hän pelkää, että suhteessa on kyse molemminpuolisesta hyväksikäytöstä, jossa Seppo saa seksiä ja Pin rahat. Kummisetä haluaa todistaa Willelle suhteen tasa-arvoisuuden ja kutsuu hänet kuukaudeksi Thaimaan Buriramiin seuraamaan pariskunnan elämää. Samalla mukaan lähtee myös dokumenttia tekevä kuvausryhmä. Wille seuraa pariskuntaa lakkaamatta ja kiusaa heitä päivittäin kysymyksillään sekä mitä älyttömimmillä rakkauden testeillään.

Kummisetäni thaimorsian sai elokuvateatteriensi-iltansa kotimaassa 16.11.2012 ja kansainvälisen ensi-iltansa viikkoa myöhemmin maailman arvostetuimmalla dokumenttielokuvan festivaalilla Amsterdamin IDFAssa. Elokuva on saatavilla esimerkiksi Soneran, Elisan ja Videofirma Makuunin digitaalisissa vuokraamoissa.

Elokuvan tv-esitys uusitaan 31.08.2013 klo 12.30. Se on myös nähtävillä Yle Areenassa kahden viikon ajan ensiesityksestään.

 

Dokumenttiprojekti esittää Kummisetäni thaimorsiamen elokuussa

TIEDOTE 12.8.2013

Kummisetäni thaimorsian on dokumentti savolaismiehen ja thainaisen rakkaudesta. Nyt elokuva nähdään Ylen dokumenttiprojektissa 26.08.2013 klo 21.30 ja 31.08.2013 klo 12.30.

Teatteriensi-iltansa elokuva sai kotimaassa 16.11.2012 ja viikkoa myöhemmin kansainvälisen ensi-iltansa maailman arvostetuimmalla dokumenttielokuvan festivaalilla Amsterdamin Idfassa.

Elokuva savolaismiehen ja thainaisen rakkaudesta

Wille Hyvösen dokumenttielokuva KUMMISETÄNI THAIMORSIAN kertoo ohjaajan kummisedästä Seposta, joka suunnittelee juhannushäitä thaimaalaisen tyttöystävänsä Pinin kanssa. Wille ei usko rakkauden aitouteen.

Kummipoika ja ohjaaja Wille Hyvönen pelkää, että suhteessa on kyse molemminpuolisesta hyväksikäytöstä, jossa Seppo saa seksiä ja Pin rahat. Miten länsimaisen miehen ja thaimaalaisen naisen välillä voisi olla todellista rakkautta? Kummisetä haluaa todistaa Willelle suhteen tasa-arvoisuuden ja kutsuu Willen kuukaudeksi Thaimaan Buriramiin seuraamaan pariskunnan elämää. Samalla mukaan lähtee myös dokumenttia tekevä kuvausryhmä. Wille seuraa pariskuntaa lakkaamatta ja kiusaa heitä päivittäin kysymyksillään sekä mitä älyttömimmillä rakkauden testeillään.

KUMMISETÄNI THAIMORSIAN kysyy, kenellä on oikeus määrittää toisten ihmisten rakkautta. Kuka saa päättää kenen rakkaus on aitoa?

Elokuva on Aalto-yliopistossa ohjaajaksi opiskelevan Wille Hyvösen (s. 1987) ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva. Hyvönen valmistelee parhaillaan seuraavaa dokumenttiansa Onnen ammattilaiset, joka käsittelee onnellisuutta, elämäntapavalmennusta ja self help -bisnestä.

Ohjaajan kummisedällä Seppo Tossavaisella on Varkaudessa kaksi menestyvää lihakauppaa, jossa myös hänen poikansa ja ex-vaimonsa ovat töissä. Pin on kahden lapsen yksinhuoltaja. Elokuva tarjoaa ainutlaatuisen kurkistusikkunan pariskunnan yksityiselämään.

Vajaa vuosi elokuvan teatteriesityksen jälkeen parin elämässä on uusia käänteitä, sillä he saivat muutama kuukausi sitten yhteisen lapsen.

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT

Kaisu Suopanki
Tiedottaja
Pohjola-filmi
+358 44 946 4664

LINKIT
Kummisetä: http://www.kummisetanithaimorsian.fi/
Pohjola-filmi: http://www.pohjolafilmi.fi/
Levittäjä: http://www.elokuvakeskus.fi/

TEKIJÄTIEDOT
Ohjaus ja käsikirjoitus Wille Hyvönen
Kuvaus Jarmo Kiuru
Äänisuunnittelu Pekka Aikio
Leikkaus Matti Näränen
Dramaturgi John Webster
Graafinen suunnittelu Atte Karttunen
Tuotanto Elina Pohjola

 

Helsinki -filmi ostaa osan Pohjola-filmistä

TIEDOTE 6.5.2013

Helsinki –filmi on 30.4.2013 ostanut osan Pohjola-filmin osakekannasta. Pohjola-filmin toimitusjohtaja ja tuottaja Elina Pohjola on jo vuosia tehnyt tiivistä ja hedelmällistä yhteistyötä Helsinki –filmin kanssa.

”Tuottaja Aleksi Bardy on ollut esikuvani elokuvatuottajana”, Pohjola kertoo. ”On hauskaa, että Helsinki –filmi on nyt tällä tavalla taustatukena ja avittamassa Pohjola-filmin kasvamista, vakiintumista ja kokonaan uusia aluevaltauksia.”

”Tämä on mainio asia. Pohjola-filmin ja erityisesti Elina Pohjolan energistä toimintaa on ollut ilo seurata niin fiktion kun dokumenttielokuvankin osalta. Pohjola-filmillä on poikkeuksellisen raikkaita ja erottuvia projekteja ja myös tarvittavaa uskallusta ja tarmoa viedä niitä kunnolla eteenpäin”, Helsinki-filmin toimitusjohtaja Miia Haavisto kommentoi.

Pohjola-filmin osakekannan jakavat nyt Elina Pohjola, Mike Pohjola sekä Helsinki –filmi. Pohjola-filmin seuraavat elokuvat ovat pitkä fiktio Oman onnensa sepät, jonka käsikirjoittaa Mike Pohjola ja ohjaa Ville Jankeri, sekä Kummisetäni thaimorsian –dokumentin ohjanneen Wille Hyvösen elämäntaitovalmennus- ja onnellisuusbisnestä käsittelevä elokuva Onnen ammattilaiset.

Pohjola-filmi on pohjoiseen elokuvaan erikoistunut tuotantoyhtiö, joka tekee pitkiä ja lyhyitä elokuvia, dokumentteja ja fiktiota. Yrityksen perustivat Elina ja Mike Pohjola vuonna 2009.

LISÄTIETOJA:

Elina Pohjola
Tuottaja, Toimitusjohtaja
Pohjola-filmi
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
+358 44 5031881

 

Kummisetäni thaimorsian levitetään tilausvideona

TIEDOTE 14.3.2013

Kehuttu dokumenttielokuva Kummisetäni thaimorsian on saatavilla digitaalisista vuokraamoista 13.3. alkaen.

Elokuva kertoo varkautelaisesta lihakauppiaasta Seposta, joka suunnittelee juhannushäitä thaimaalaisen tyttöystävänsä Pinin kanssa. Sepon kummipoika (ohjaaja Wille Hyvönen) pelkää, että suhteessa on kyse molemminpuolisesta hyväksikäytöstä, jossa Seppo saa seksiä ja Pin rahat. Kummisetä haluaa todistaa Hyvöselle suhteen tasa-arvoisuuden ja kutsuu Hyvösen kuukaudeksi Thaimaan Buriramiin seuraamaan pariskunnan elämää. Samalla mukaan lähtee myös dokumenttia tekevä kuvausryhmä.

Elokuvan voi ladata katsottavaksi esimerkiksi Soneran, Elisan ja Videofirma Makuunin digitaalisista vuokraamoista. Tilausvideon levittäjänä toimii FS Film Oy. Suomen teattereissa elokuvaa oli mahdollista katsoa marraskuusta 2012 alkaen. Kansainvälisen ensi-iltansa se sai maailman suurimmalla ja tärkeimmällä dokumenttielokuvafestivaalilla IDFAssa Amsterdamissa.

Kummisetäni thaimorsian kysyy, kenellä on oikeus määrittää toisten ihmisten rakkautta. Kuka saa päättää kenen rakkaus on aitoa?

DIGITAALISET VUOKRAAMOT
Makuuni 24h
Elisa Viihde
Sonera Viihde
SF Anytime

KUVIA ELOKUVASTA
www.kummisetanithaimorsian.fi/galleria.html

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT
Kaisu Suopanki, tiedottaja, Pohjola-filmi
kaisu.suopanki@pohjolafilmi.fi
044 946 4664

LINKIT
Kummisetäni thaimorsian: www.kummisetanithaimorsian.fi
Pohjola-filmi: www.pohjolafilmi.fi
Teatterilevittäjä Pirkanmaan elokuvakeskus www.elokuvakeskus.fi
Tilausvideolevittäjä FS Film www.fs-film.fi

TEKIJÄTIEDOT
Ohjaus ja käsikirjoitus Wille Hyvönen
Kuvaus Jarmo Kiuru
Äänisuunnittelu Pekka Aikio
Leikkaus Matti Näränen
Dramaturgi John Webster
Graafinen suunnittelu Atte Karttunen
Tuotanto Elina Pohjola

 

Lähiöleffoista kaksi näytöstä Rovaniemellä

TIEDOTE 29.01.2013

Pohjola-filmi tuo Helsingissä ja Turussa esitetyt, kansainvälisesti palkitut lyhytelokuvat Korsoteorian (Aalto-yliopisto, ELO 2012) ja Siroccon (Pohjola-filmi 2012) seuraavaksi Rovaniemelle. Lähiöleffat-yhteisnäytös nähdään elokuvateatteri Maximissa maanantaina 4.2. ja keskiviikkona 6.2. klo 17.30.

Näytöksessä nähdään vuoden 2012 kotimaiseksi lyhytelokuvatapaukseksi tituleerattu, mustan huumorin värittämä Korsoteoria. Korsoteoria kertoo varastolla työskentelevän Ellin (Putous-sarjasta tuttu Armi Toivanen) yrityksistä tavoitella parempaa elämää. Pako K-junan vaikutuspiiristä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Korsoteorian on ohjannut ja käsikirjoittanut Antti Heikki Pesonen, joka voitti syyskuussa pääpalkinnon Kööpenhaminan Nordic Talents -tapahtumassa parhaan elokuvaprojektin ideasta. Korsoteoria on kerännyt palkintoja mm. Münchenin kansainvälisillä opiskelijaelokuvafestivaaleilla (pääpalkinto), Saksan Sehsüchten festivaalilla (paras elokuva ja paras näyttelijä), Ranskan Poitierin festivaalilla (paras käsikirjoitus), Artova Film Festivalilla (paras lyhyt fiktio), Tampereen elokuvajuhlilla (Risto Jarva -palkinto, kotimaisen kilpailun erikoispalkinto sekä nuorisotuomariston kunniamaininta) ja pääpalkinnon Helsingin lyhytelokuvafestivaalilla.

Lähiöleffojen toinen elokuva on Mikko Kuparisen ohjaama Sirocco, joka sai ensi-iltansa Kalifornian Palm Springs Int’l ShortFestissa. Tuuve Aron Merkki-novelliin pohjautuva Sirocco kertoo ujosta ja yksinäisestä Raisasta. Ihmiskontakteja välttelevä Raisa (Eeva Putro) löytää tarinan alussa kerrostalonsa roskakatoksesta hylätyn vauvan.

Sirocco menestyi elokuussa Italian Overlook-festivaalilla saaden kunniamaininnan kansainvälisessä kilpailusarjassa. Raati kiitteli erityisesti Pietarin Teatteritaiteen Akatemiasta valmistuneen Eeva Putron näyttelijäntyötä, josta hän sai kunniamaininnan myös Helsingin lyhytelokuvafestivaalilla. Mikko Kuparinen on niin ikään ajankohtainen nouseva nuori ohjaaja; hänen esikoispitkä fiktionsa Rakkauden rasvaprosentti tuli elokuvateattereihin joulukuussa.

Tuotantoyhtiö Pohjola-filmi tekee elokuvanäytöksellä paluun Rovaniemelle. Pohjola- filmin yhdessä Taideteollisen korkeakoulun kanssa tuottama lyhytelokuva Baabelin metsä kuvattiin Rovaniemellä kesällä 2010.

Lisätietoja sekä haastattelu- ja katselukopiopyynnöt:
Kaisu Suopanki
Tiedottaja
Pohjola-filmi
+358 44 946 4664
kaisu.suopanki@pohjolafilmi.fi

Lähiöleffat-traileri:
https://vimeo.com/49826587

Kuvia elokuvista:
http://www.pohjolafilmi.fi/tuotannot/lahioleffat/kuvagalleria/

Tekijätiedot:

KORSOTEORIA
Käsikirjoitus ja ohjaus: Antti Heikki Pesonen
Tuottaja: Tia Kalenius, Aalto-yliopisto
ELO
Kuvaus: Aarne Tapola
Äänisuunnittelu: Toni Teivaala
Leikkaus: Hanna Kuirinlahti
Lavastus: Maura Pusa
Säveltäjä: Antti Pouta
Rooleissa: Armi Toivanen, Santeri Mäntylä, Max Ovaska, Asko Sahlman, Juha Kukkonen,
Sanna-Kaisa Palo

SIROCCO
Käsikirjoitus: Mikko Kuparinen, Elina Pohjola, Mira Muikku perustuen Tuuve Aron novelliin Merkki
Ohjaus: Mikko Kuparinen
Kuvaus: Juice Huhtala
Lavastus ja pukusuunnittelu: Laura Haapakangas
Äänisuunnittelu: Pekka Aikio
Leikkaus: Matti Näränen
Tuotanto: Elina Pohjola, Pohjola-filmi
Rooleissa: Eeva Putro, Tuukka Martiskainen, Luna Huotari

 

Lähiöleffat valloittaa Turun

TIEDOTE 11.12.2012

Pohjola-filmi tuo Helsingissä menestyneet, kansainvälisesti palkitut lyhytelokuvat Korsoteorian (Aalto-yliopisto, ELO 2012) ja Siroccon (Pohjola-filmi 2012) seuraavaksi Turkuun. Lähiöleffat-yhteisnäytökset alkavat pyöriä Turun Kinopalatsissa 14.12. lähtien.

Näytöksessä nähdään vuoden kotimaiseksi lyhytelokuvatapaukseksi tituleerattu, mustan huumorin värittämä Korsoteoria. Korsoteoria kertoo varastolla työskentelevän Ellin (Putous-sarjasta tuttu Armi Toivanen) yrityksistä tavoitella parempaa elämää. Pako K-junan vaikutuspiiristä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Korsoteorian on ohjannut ja käsikirjoittanut Antti Heikki Pesonen, joka voitti syyskuussa pääpalkinnon Kööpenhaminan Nordic Talents -tapahtumassa parhaan elokuvaprojektin ideasta. Korsoteoria on kerännyt palkintoja mm. Münchenin kansainvälisillä opiskelijaelokuvafestivaaleilla (pääpalkinto), Saksan Sehsüchten festivaalilla (paras elokuva ja paras näyttelijä), Ranskan Poitierin festivaalilla (paras käsikirjoitus), Artova Film Festivalilla (paras lyhyt fiktio), Tampereen elokuvajuhlilla (Risto Jarva -palkinto, kotimaisen kilpailun erikoispalkinto sekä nuorisotuomariston kunniamaininta) ja pääpalkinnon Helsingin lyhytelokuvafestivaalilla.

Lähiöleffojen toinen elokuva on Mikko Kuparisen ohjaama Sirocco, joka sai ensi-iltansa Kalifornian Palm Springs Int’l ShortFestissa. Tuuve Aron Merkki-novelliin pohjautuva Sirocco kertoo ujosta ja yksinäisestä Raisasta. Ihmiskontakteja välttelevä Raisa (Eeva Putro) löytää tarinan alussa kerrostalonsa roskakatoksesta hylätyn vauvan.

Sirocco menestyi elokuussa Italian Overlook-festivaalilla saaden kunniamaininnan kansainvälisessä kilpailusarjassa. Raati kiitteli erityisesti Pietarin Teatteritaiteen Akatemiasta valmistuneen Eeva Putron näyttelijäntyötä, josta hän sai kunniamaininnan myös Helsingin lyhytelokuvafestivaalilla. Mikko Kuparinen on niin ikään ajankohtainen nouseva nuori ohjaaja; hänen esikoispitkä fiktionsa Rakkauden rasvaprosentti tulee elokuvateattereihin joulukuussa.

Tuotantoyhtiö Pohjola-filmin juuret ovat Turussa. Tuottaja Elina Pohjola on valmistunut Turun Taideakatemiasta mediatuotannon linjalta. Hän perusti yhtiön yhdessä miehensä, turkulaistaustaisen kirjailija Mike Pohjolan kanssa. Pohjola-filmin ensimmäinen pitkä elokuva, Wille Hyvösen dokumenttielokuva Kummisetäni thaimorsian pyörii parhaillaan teattereissa.

Lisätietoja sekä haastattelu- ja katselukopiopyynnöt:

Kaisu Suopanki
Tiedottaja
Pohjola-filmi
+358 44 946 4664
kaisu.suopanki@pohjolafilmi.fi

Lähiöleffat-traileri:
https://vimeo.com/49826587

Kuvia elokuvista:
http://www.pohjolafilmi.fi/tuotannot/lahioleffat/kuvagalleria/

Tekijätiedot:

KORSOTEORIA
Käsikirjoitus ja ohjaus: Antti Heikki Pesonen
Tuottaja: Tia Kalenius, Aalto-yliopisto
ELO
Kuvaus: Aarne Tapola
Äänisuunnittelu: Toni Teivaala
Leikkaus: Hanna Kuirinlahti
Lavastus: Maura Pusa
Säveltäjä: Antti Pouta
Rooleissa: Armi Toivanen, Santeri Mäntylä, Max Ovaska, Asko Sahlman, Juha Kukkonen, Sanna-Kaisa Palo

SIROCCO
Käsikirjoitus: Mikko Kuparinen, Elina Pohjola, Mira Muikku
perustuen Tuuve Aron novelliin Merkki
Ohjaus: Mikko Kuparinen
Kuvaus: Juice Huhtala
Lavastus ja pukusuunnittelu: Laura Haapakangas
Äänisuunnittelu: Pekka Aikio
Leikkaus: Matti Näränen
Tuotanto: Elina Pohjola, Pohjola-filmi
Rooleissa: Eeva Putro, Tuukka Martiskainen, Luna Huotari

 

Kummisetäni thaimorsian ottaa varaslähdön Varkaudessa

TIEDOTE 1.11.2012

Wille Hyvösen dokumenttielokuva Kummisetäni thaimorsian saa ennakkoensi-iltansa Varkaudessa viikkoa ennen muuta Suomea torstaina 8.11. Tätä seuraa Kuopion-ensi-ilta Hopeatähdet-festivaalilla lauantaina 10.11.

Kummisetäni thaimorsian kertoo varkautelaisesta lihakauppiaasta Seppo Tossavaisesta, joka suunnittelee juhannushäitä thaimaalaisen tyttöystävänsä Pinin kanssa. Tossavaisen kummipoika (ohjaaja Wille Hyvönen) pelkää, että suhteessa on kyse molemminpuolisesta hyväksikäytöstä, jossa Seppo saa seksiä ja Pin rahat. Kummisetä haluaa todistaa Hyvöselle suhteen tasa-arvoisuuden ja kutsuu Hyvösen kuukaudeksi Thaimaan Buriramiin seuraamaan pariskunnan elämää. Samalla mukaan lähtee myös dokumenttia tekevä kuvausryhmä.

Elokuvan Suomeen sijoittuvat osat elokuvasta on kuvattu lähinnä Savossa. Kuvauspaikkoja ovat Sepon Lihatorin toimipisteet Tokmannilla ja Päiviönsaaressa sekä Tossavaisen asunto ja kesämökki.

Elokuvantekijöillä pitää kiirettä, sillä Suomen ensi-ilta on 16.11. ja kansainvälinen ensi-ilta maailman suurimmalla ja tärkeimmällä dokumenttielokuvafestivaalilla IDFAssa jo seuraavalla viikolla.

Kummisetäni thaimorsian kysyy, kenellä on oikeus määrittää toisten ihmisten rakkautta. Kuka saa päättää kenen rakkaus on aitoa? Varkautelainen lihakauppias Seppo ja hänen puolisonsa, thaimaalainen yksinhuoltaja Pin, haluavat hälventää ennakkoluuloja ja kertovat avoimesti rakkaudestaan.

Varkauden ennakkoensi-ilta järjestetään yhteistyössä Elokuvakerho Hopeatähden kanssa.

SAVON NÄYTÖSAIKATAULU

To 8.11. klo 13.00 Ennakkoensi-ilta Varkauden Maximissa Elokuvakerho Hopeatähdessä.
Pe 9.11. klo 17.30 Esitys Varkauden Maximissa.
La 10.11. klo 16.15 Esitys Varkauden Maximissa.
La 10.11. klo 12.00 Kuopion Hopeatähdet-festivaaleilla, Kino Kuvakukossa.
Su 11.11. klo 16.15 Esitys Varkauden Maximissa.
Ma 12.11. klo 17.30 Esitys Varkauden Maximissa.
Ti 13.11. klo 17.30 Esitys Varkauden Maximissa.
Ke 14.11. klo 17.30 Esitys Varkauden Maximissa.
To 15.11. klo 16.15 Esitys Varkauden Maximissa.
Pe 16.11. Valtakunnallinen ensi-ilta, elokuva normaalissa levityksessä myös Savossa.
Ke 21.11. klo 10.00 Elokuvakerho Hopeatähdessä Joensuun Tapiossa.
To 29.11. klo 13.00 Elokuvakerho Hopeatähdessä Savonlinnan Killassa.

KUVIA ELOKUVASTA
www.kummisetanithaimorsian.fi/galleria.html

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT

Kaisu Suopanki, tiedottaja, Pohjola-filmi
kaisu.suopanki@pohjolafilmi.fi
044 946 4664

Julia Elomäki, tiedottaja, Pirkanmaan elokuvakeskus
juliaelomaki@gmail.com
050 346 5717

LINKIT
Kummisetä: www.kummisetanithaimorsian.fi
Pohjola-filmi: www.pohjolafilmi.fi
Levittäjä Pirkanmaan elokuvakeskus www.elokuvakeskus.fi
Savon Kinot: www.savonkinot.fi
IDFA: www.idfa.nl

TEKIJÄTIEDOT
Ohjaus ja käsikirjoitus Wille Hyvönen
Kuvaus Jarmo Kiuru
Äänisuunnittelu Pekka Aikio
Leikkaus Matti Näränen
Dramaturgi John Webster
Graafinen suunnittelu Atte Karttunen
Tuotanto Elina Pohjola

 

Lähiöleffat Kinopalatsiin tällä viikolla

TIEDOTE 22.10.2012

Lyhytelokuvien Korsoteoria (Aalto-yliopisto, ELO 2012) ja Sirocco (Pohjola-filmi 2012) Lähiöleffat-yhteisnäytökset alkavat Helsingin Kinopalatsissa perjantaina 26.10. Ensimmäisen näytöksen tulee avaamaan kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki. Näytöksiä on toistaiseksi kahdesti päivässä.

Elokuvanäytöksessä nähdään vuoden kotimaiseksi lyhytelokuvatapaukseksi tituleerattu, mustan huumorin värittämä Korsoteoria. Korsoteoria kertoo varastolla työskentelevän Ellin (Putous-sarjasta tuttu Armi Toivanen) yrityksistä tavoitella parempaa elämää. Pako K-junan vaikutuspiiristä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Korsoteorian on ohjannut ja käsikirjoittanut Antti Heikki Pesonen, joka voitti syyskuussa pääpalkinnon Kööpenhaminan Nordic Talents -tapahtumassa parhaan elokuvaprojektin ideasta. Korsoteoria on voittanut palkintoja mm. Saksan Sehsüchten festivaalilla (paras elokuva ja paras näyttelijä), Artova Film Festivalilla (paras lyhyt fiktio) ja Tampereen elokuvajuhlilla (Risto Jarva -palkinto, kotimaisen kilpailun erikoispalkinto sekä nuorisotuomariston kunniamaininta).

Lähiöleffojen toinen elokuva on Mikko Kuparisen ohjaama Sirocco, joka sai ensi-iltansa Kalifornian Palm Springs Int’l ShortFestissa. Tuuve Aron Merkki-novelliin pohjautuva Sirocco kertoo ujosta ja yksinäisestä Raisasta. Ihmiskontakteja välttelevä Raisa (Eeva Putro) löytää tarinan alussa kerrostalonsa roskakatoksesta hylätyn vauvan. WSOY:n kustantamasta Merkki-novellikokoelmasta saapuu uusi pokkaripainos Helsingin kirjamessuille.

Sirocco menestyi elokuussa Italian Overlook-festivaalilla saaden kunniamaininnan kansainvälisessä kilpailusarjassa. Raati kiitteli erityisesti Pietarin Teatteritaiteen Akatemiasta valmistuneen Eeva Putron näyttelijäntyötä. Mikko Kuparinen on niin ikään ajankohtainen nouseva nuori ohjaaja; hänen esikoispitkä fiktionsa Rakkauden rasvaprosentti tulee elokuvateattereihin joulukuussa.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Kaisu Suopanki
Tiedottaja
Pohjola-filmi
+358 44 946 4664
kaisu.suopanki@pohjolafilmi.fi

Lähiöleffat-traileri:
https://vimeo.com/49826587

Kuvia elokuvista:
http://www.pohjolafilmi.fi/tuotannot/lahioleffat/kuvagalleria/

Tekijätiedot:

KORSOTEORIA
Käsikirjoitus ja ohjaus: Antti Heikki Pesonen
Tuottaja: Tia Kalenius, Aalto-yliopisto
ELO
Kuvaus: Aarne Tapola
Äänisuunnittelu: Toni Teivaala
Leikkaus: Hanna Kuirinlahti
Lavastus: Maura Pusa
Säveltäjä: Antti Pouta
Rooleissa: Armi Toivanen, Santeri Mäntylä, Max Ovaska, Asko Sahlman, Juha Kukkonen, Sanna-Kaisa Palo

SIROCCO
Käsikirjoitus: Mikko Kuparinen, Elina Pohjola, Mira Muikku
perustuen Tuuve Aron novelliin Merkki
Ohjaus: Mikko Kuparinen
Kuvaus: Juice Huhtala
Lavastus ja pukusuunnittelu: Laura Haapakangas
Äänisuunnittelu: Pekka Aikio
Leikkaus: Matti Näränen
Tuotanto: Elina Pohjola, Pohjola-filmi
Rooleissa: Eeva Putro, Tuukka Martiskainen, Luna Huotari

 

Kummisetäni thaimorsian valittu IDFAan

TIEDOTE 3.10.2012 KLO 13.

Marraskuussa ensi-iltansa saava kotimainen dokumenttielokuva Kummisetäni thaimorsian on valittu maailman suurimmille ja tärkeimmille dokumenttielokuvafestivaaleille IDFAan.

”Valinta on harvinainen kunnia ja hieno tunnustus työllemme”, elokuvan tuottaja Elina Pohjola kertoo. ”IDFA-valinta tuo mukanaan paljon näkyvyyttä ja lisää levitysmahdollisuuksia, joten odotukset ovat korkealla.”

Wille Hyvösen ohjaama dokumenttielokuva Kummisetäni thaimorsian kertoo ohjaajan kummisedästä Seposta, joka suunnittelee juhannushäitä thaimaalaisen tyttöystävänsä Pinin kanssa. Wille ei usko rakkauden aitouteen ja lähtee kuvausryhmänsä kanssa Thaimaahan selvittämään, mistä on kyse.

14.-25. marraskuuta järjestettävä IDFA eli International Documentary Film Festival Amsterdam on maailman suurin dokumenttifestivaali ja alansa merkittävimpiä tapahtumia. Festivaaleja on järjestetty Amsterdamissa vuodesta 1988 lähtien. Siellä voittamista pidetään dokumenttimaailman korkeimpana saavutuksena.

IDFAan valitaan vuosittain vain muutama suomalainen elokuva. Kotimainen dokumentti on voittanut festivaalin opiskelijasarjan vain kerran, kun Elina Hirvosen Paratiisi ­‑ Kolme matkaa tässä maailmassa palkittiin vuonna 2008. Festivaalin ohjelmisto julkistetaan muilta osin vasta lokakuun puolivälissä.

Kummisetäni thaimorsian kysyy, kenellä on oikeus määrittää toisten ihmisten rakkautta. Kuka saa päättää kenen rakkaus on aitoa? Varkautelainen lihakauppias Seppo ja hänen puolisonsa, thaimaalainen yksinhuoltaja Pin haluavat hälventää ennakkoluuloja ja kertovat avoimesti rakkaudestaan.

Kummisetäni thaimorsian saa teatteriensi-iltansa Varkaudessa 9.11. ja muualla Suomessa 16.11.

KUVIA ELOKUVASTA
www.kummisetanithaimorsian.fi/galleria.html

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT
Julia Elomäki, tiedottaja, Pirkanmaan elokuvakeskus
juliaelomaki@gmail.com
050 3465717
Elina Pohjola, tuottaja, Pohjola-filmi
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
044 5031881

LINKIT
Kummisetä: www.kummisetanithaimorsian.fi
Pohjola-filmi: www.pohjolafilmi.fi
Levittäjä: www.elokuvakeskus.fi
IDFA: www.idfa.nl

TEKIJÄTIEDOT
Ohjaus ja käsikirjoitus Wille Hyvönen
Kuvaus Jarmo Kiuru
Äänisuunnittelu Pekka Aikio
Leikkaus Matti Näränen
Dramaturgi John Webster
Graafinen suunnittelu Atte Karttunen
Tuotanto Elina Pohjola

JULKAISUAIKATAULU
6.11. Lehdistönäytös Kuopiossa (Kuvakukko) ja Varkaudessa (Maxim)
7.11. klo 10 toinen lehdistönäytös Helsingissä (Maxim)
8.11. klo 10 lehdistönäytös Tampereella (Arthouse Cinema Niagara)
9.11. Elokuvan ennakkoensi-ilta Varkaudessa (Maxim)
10.11. Elokuvan ennakkoensi-ilta Kuopiossa Hopeatähdet-festivaaleilla
16.11. Elokuvan maanlaajuinen ensi-ilta

 

Pohjola-filmi tuo uudet kotimaiset lyhytelokuvat valkokankaalle
TIEDOTE 28.9.2012

Lyhytelokuvat Korsoteoria (Aalto-yliopisto, ELO 2012) ja Sirocco (Pohjola-filmi 2012) muodostavat Lähiöleffat-yhteisnäytökset, jotka alkavat Helsingin Kinopalatsissa perjantaina 26.10.– Suomessa tehdään paljon laadukkaita ja kansainvälisesti palkittuja lyhytelokuvia. Haluamme tuoda näitä elokuvia myös tavallisten elokuvakuluttajien saataville, kertoo Pohjola-filmin tuottaja Elina Pohjola.

– Lyhytelokuvalla on paikkansa myös kaupallisessa teatterilevityksessä. Finnkino on innolla mukana projektissa, kommentoi Finnkinon ohjelmistopäällikkö Toni Lähteinen.

Elokuvanäytöksessä nähdään vuoden kotimaiseksi lyhytelokuvatapaukseksi tituleerattu, mustan huumorin värittämä Korsoteoria. Korsoteoria kertoo varastolla työskentelevän Ellin (Putous-sarjasta tuttu Armi Toivanen) yrityksistä tavoitella parempaa elämää. Pako K-junan vaikutuspiiristä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Korsoteorian on ohjannut ja käsikirjoittanut Antti Heikki Pesonen, joka voitti syyskuussa pääpalkinnon Kööpenhaminan Nordic Talents -tapahtumassa parhaan elokuvaprojektin ideasta. Korsoteoria on voittanut palkintoja mm. Saksan Sehsüchten festivaalilla (paras elokuva ja paras näyttelijä), Artova Film Festivalilla (paras lyhyt fiktio) ja Tampereen elokuvajuhlilla (Risto Jarva -palkinto, kotimaisen kilpailun erikoispalkinto sekä nuorisotuomariston kunniamaininta).

Lähiöleffojen toinen elokuva on Mikko Kuparisen ohjaama Sirocco, joka sai ensi-iltansa Kalifornian Palm Springs Int’l ShortFestissa. Tuuve Aron Merkki-novelliin pohjautuva Sirocco kertoo ujosta ja yksinäisestä Raisasta. Ihmiskontakteja välttelevä Raisa (Eeva Putro) löytää tarinan alussa kerrostalonsa roskakatoksesta hylätyn vauvan.

Sirocco menestyi elokuussa Italian Overlook-festivaalilla saaden kunniamaininnan kansainvälisessä kilpailusarjassa. Raati kiitteli erityisesti Pietarin Teatteritaiteen Akatemiasta valmistuneen Eeva Putron näyttelijäntyötä. Mikko Kuparinen on niin ikään ajankohtainen nouseva nuori ohjaaja; hänen esikoispitkä fiktionsa Rakkauden rasvaprosentti tulee elokuvateattereihin joulukuussa.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt
Kaisu Suopanki
Tiedottaja
Pohjola-filmi
+358 44 946 4664
kaisu.suopanki@pohjolafilmi.fi

Lähiöleffat-traileri
http://vimeo.com/49826587

Kuvia elokuvista
http://www.pohjolafilmi.fi/tuotannot/lahioleffat/kuvagalleria/

Tekijätiedot

KORSOTEORIA
Käsikirjoitus ja ohjaus: Antti Heikki Pesonen
Tuottaja: Tia Kalenius, Aalto-yliopisto, ELO
Kuvaus: Aarne Tapola
Äänisuunnittelu: Toni Teivaala
Leikkaus: Hanna Kuirinlahti
Lavastus: Maura Pusa
Säveltäjä: Antti Pouta
Rooleissa: Armi Toivanen, Santeri Mäntylä, Max Ovaska, Asko Sahlman, Juha Kukkonen, Sanna-Kaisa Palo

SIROCCO

Käsikirjoitus: Mikko Kuparinen, Elina Pohjola, Mira Muikku
perustuen Tuuve Aron novelliin Merkki
Ohjaus: Mikko Kuparinen
Kuvaus: Juice Huhtala
Lavastus ja pukusuunnittelu: Laura Haapakangas
Äänisuunnittelu: Pekka Aikio
Leikkaus: Matti Näränen
Tuotanto: Elina Pohjola, Pohjola-filmi
Rooleissa: Eeva Putro, Tuukka Martiskainen, Luna Huotari

Kutsu Kummisetäni thaimorsian -elokuvan lehdistönäytökseen

27.9.2012

Tervetuloa lehdistönäytökseen ke 3.10.2012 klo 10.
Elokuvateatteri Maxim, Kluuvikatu 1, Helsinki

Wille Hyvösen dokumenttielokuva Kummisetäni thaimorsian kertoo ohjaajan kummisedästä Seposta, joka suunnittelee juhannushäitä thaimaalaisen tyttöystävänsä Pinin kanssa. Wille ei usko rakkauden aitouteen ja lähtee kuvausryhmänsä kanssa Thaimaahan selvittämään, mistä on kyse.

Dokumenttielokuva saa ensi-iltansa marraskuussa, mutta Wille, Seppo ja Pin esittävät sen lehdistölle jo 3.10. Samalla kerrotaan Kummisetäni thaimorsiamen tulevasta kansainvälisestä ensi-illasta eräällä maailman johtavalla elokuvafestivaalilla. Elokuvan tuottaja Elina Pohjola on myös tavattavissa tilaisuudessa.

Kummisetäni thaimorsian kysyy, kenellä on oikeus määrittää toisten ihmisten rakkautta. Kuka saa päättää kenen rakkaus on aitoa? Varkautelainen lihakauppias Seppo ja hänen puolisonsa, thaimaalainen yksinhuoltaja Pin haluavat hälventää ennakkoluuloja ja ovat valmiita kertomaan avoimesti rakkaudestaan.

Kummisetäni thaimorsian saa teatteriensi-iltansa Varkaudessa 9.11. ja muualla Suomessa 16.11. Lehdistölle se näytetään kuitenkin jo nyt 3.10. Lämpimästi tervetuloa!

KUVIA ELOKUVASTA

www.kummisetanithaimorsian.fi/galleria.html

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT

Julia Elomäki, tiedottaja, Pirkanmaan elokuvakeskus
juliaelomaki@gmail.com
050 3465717

Elina Pohjola, tuottaja, Pohjola-filmi
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
044 5031881

LINKIT

Kummisetä: www.kummisetanithaimorsian.fi
Pohjola-filmi: www.pohjolafilmi.fi
Levittäjä: www.elokuvakeskus.com

TEKIJÄTIEDOT

Ohjaus ja käsikirjoitus Wille Hyvönen
Kuvaus Jarmo Kiuru
Äänisuunnittelu Pekka Aikio
Leikkaus Matti Näränen
Dramaturgi John Webster
Graafinen suunnittelu Atte Karttunen
Tuotanto Elina Pohjola

JULKAISUAIKATAULU

3.10. klo 10 lehdistönäytös Helsingissä (Maxim)
6.11. Lehdistönäytös Kuopiossa (Kuvakukko) ja Varkaudessa (Maxim)
7.11. klo 10 toinen lehdistönäytös Helsingissä (Maxim)
8.11. klo 10 lehdistönäytös Tampereella (Arthouse Cinema Niagara)
9.11. Elokuvan ennakkoensi-ilta Varkaudessa (Maxim)
16.11. Elokuvan maanlaajuinen ensi-ilta

Suomalainen lyhytelokuva palkittu Oscar-ehdokkaiden rinnalla Italiassa

29.8.2012

Mikko Kuparisen tuore lyhytelokuva Sirocco palkittiin maanantaina Italiassa. Overlook-festivaalin kansainvälisen sarjan muut menestyjät olivat tämän ja viime vuoden Oscar-ehdokkaita.

Overlook-festivaali järjestetään Finale Liguren kaupungissa Italian Rivieralla. Sirocco sai jaetun kunniamaininnan yhdessä belgialaisen Ivan Goldschmidtin ohjaaman Na wewen kanssa, joka oli Oscar-ehdokkaana viime vuonna. Sarjan voitti norjalaisen Hallvar Witzøn ohjaama Tuba Atlantic, joka kilpailee Oscarista tänä vuonna.

Raati kiitti erityisesti näyttelijä Eeva Putron tulkintaa elokuvan päähenkilöstä, ujosta ja yksinäisestä Raisasta. Raisa välttelee ihmiskontakteja, mutta löytää tarinan alussa kerrostalonsa roskakatoksesta hylätyn vauvan.

Eeva Putro on opiskellut näyttelijäntyötä Pietarin Teatteritaiteen Akatemiassa, jonka aiempia suomalaisia kasvatteja on esimerkiksi Venäjällä elokuvanäyttelijänä suosioon noussut Ville Haapasalo. Eeva Putro valmistui koulusta 2008, minkä jälkeen hän on työskennellyt muun muassa Kansallisteatterissa, Espoon Kaupunginteatterissa, sekä kotimaisissa tv- ja elokuvatuotannoissa.

Suomessa Sirocco julkaistaan Ja saapuu oikea yö –elokuvan DVD:llä ja esitetään TV1:ssä vuonna 2013.

“Sirocco kertoo siitä, miten jokainen meistä tarvitsee kokemusta siitä, että se mitä elämässään tekee on elintärkeää”, ohjaaja Kuparinen kertoo. Kuparinen muistetaan erityisesti Mobile Horror ja Tuntematon sotilas –näytelmien tv-versioiden ohjaajana. Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa Rakkauden rasvaprosentti tulee teattereihin joulukuussa 2012.

Pohjola-filmi on elokuvatuotantoyhtiö, jonka on perustanut Taideteolliseen Korkeakouluun graduaan tekevä elokuvatuottaja Elina Pohjola yhdessä kirjailijamiehensä Mike Pohjolan kanssa. Pohjola-filmin edellinen lyhytelokuva, yhteistuotanto Baabelin metsä, voitti syksyllä 2010 Berliinissä Prix Europa –palkinnon Languages Through Lenses -kategoriassa. Pohjola-filmin seuraava elokuva, Wille Hyvösen dokumenttielokuva Kummisetäni thaimorsian saa teatteriensi-iltansa marraskuussa.

KUVIA ELOKUVASTA

Sirocco – kuvagalleria

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT
Elina Pohjola, tuottaja, Pohjola-filmi
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
044-5031881

LINKIT
Pohjola-filmi: http://www.pohjolafilmi.fi/
Sirocco: http://www.pohjolafilmi.fi/tuotannot/sirocco/
Sirocco Facebookissa: https://www.facebook.com/SiroccoShortFilm
Eeva Putro: http://www.eevaputro.net/
Overlook Film Festival: http://festivaloverlook.it/

SIROCCON TEKIJÄTIEDOT

Käsikirjoitus: Mikko Kuparinen, Elina Pohjola, Mira Muikku
Pohjautuu Tuuve Aron novelliin Merkki
Ohjaus: Mikko Kuparinen
Kuvaus: Juice Huhtala
Lavastus ja pukusuunnittelu: Laura Haapakangas
Äänisuunnittelu: Pekka Aikio
Leikkaus: Matti Näränen
Tuotanto: Elina Pohjola
Rooleissa: Eeva Putro, Tuukka Martiskainen, Luna Huotari

 

Alkukuva palaa elokuviin

14.8.2012

Suomalaisia lyhytelokuvia ei ole juuri teattereissa nähty, mutta nyt trendi on kääntynyt. Viime vuonna alkukuvia nähtiin yksi, tänä vuonna kolme, seuraavina lisää.

Pohjola-filmin tuottaja Elina Pohjola ja Pirkanmaan Elokuvakeskuksen levittäjä Juha Elomäki ovat alkukuvan aallonharjalla. Keväällä Pohjola järjesti Koti eläintarhassa –elokuvan alkuun tekemänsä kaksiminuuttisen Baabelin metsän. Nyt Pohjola-filmi  ja Pirkanmaan Elokuvakeskus ovat tuomassa Kummisetäni thaimorsian –dokumentille alkukuvaksi Antti Heikki Pesosen lyhytelokuvan Sano kiitos ja tanssi.

Samaan aikaan Pirkanmaan Elokuvakeskus on mukana myös Future Shorts Finlandin kanssa Alkukuva-hankkeessa, jossa pyritään avaamaan laajempia väyliä lyhyille kotimaisille elokuville. Keskuksen Jukka-Pekka Laakso kertoo, että pitkien neuvotteluiden jälkeen alkukuvien yleistyminen vaikuttaa nyt mahdolliselta. ”Tämä ei ole bisnestä vaan elokuvataiteen edistämistä.”

Pohjola ja Elomäki valitsivat Pohjola-filmin tuottaman Kummisetäni thaimorsiamen alkukuvaksi Helsinki-filmin lyhytelokuvan Sano kiitos ja tanssi. ”Katsoimme monia hyviä kotimaisia lyhäreitä. Tärkeintä oli, että elokuvat tukevat toisiaan sisällöllisesti”, Elina Pohjola kertoo. ”Nyt yhteisiä teemoja löytyi niin suomalaisen miehen herkkyydestä kuin päähenkilöiden ammatistakin.”

Wille Hyvösen Kummisetäni thaimorsian –elokuvan päähenkilö Seppo on savolainen lihakauppias, jolla on thaimaalainen tyttöystävä. Sano kiitos ja tanssi puolestaan kertoo Mikko Koukin esittämästä stressaantuneesta teurastamon esimiehestä.

”Tavoitteemme on, että ensi vuonna tulisi alkukuviksi useita lyhytfilmejä”, Laakso kertoo. ”Suomalaisen lyhytelokuvan näkeminen teatterissa pitää olla enemmän kuin sattumaa”.

Kummisetäni thaimorsian ja Sano kiitos ja tanssi saavat kotimaisen teatteriensi-iltansa 16.11.2012.

 

PRESSIKUVIA
http://www.kummisetanithaimorsian.fi/galleria.html

LISÄTIETOJA:

Elina Pohjola
Tuottaja, Pohjola-filmi
044-503 1881
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi

Jukka-Pekka Laakso
Toiminnanjohtaja, Pirkanmaan Elokuvakeskus
050-572 0163
jukka-pekka.laakso@elokuvakeskus.fi

Juha Elomäki
PEK – levitys
050-359 1357
juha.elomaki@elokuvakeskus.fi

Miia Haavisto
Tuottaja, Helsinki-filmi
050- 527 7172
miia.haavisto@helsinkifilmi.fi

KUMMISETÄNI THAIMORSIAN –TEKIJÄTIEDOT
Ohjaus ja käsikirjoitus Wille Hyvönen
Tuottaja Elina Pohjola
Kuvaus Jarmo Kiuru
Äänisuunnittelu Pekka Aikio
Leikkaus Matti Näränen
Dramaturgi John Webster
Graafinen suunnittelu Atte Karttunen
Tuotantoyhtiö Pohjola-filmi Oy

SANO KIITOS JA TANSSI –TEKIJÄTIEDOT
Ohjaus ja käsikirjoitus Antti Heikki Pesonen
Tuottaja Miia Haavisto
Kuvaus Aarne Tapola
Äänisuunnittelu Svante Colerus
Leikkaus Hanna Kuirinlahti
Lavastus Timo Jyllinkoski
Pukusuunnittelu ja maskeeraus Laura Rantaniemi
Tuotantoyhtiö Helsinki-filmi Oy

LINKKEJÄ

Kummisetäni thaimorsian: http://www.kummisetanithaimorsian.fi/
Pirkanmaan Elokuvakeskus: http://www.elokuvakeskus.fi/
Pohjola-filmi: http://www.pohjolafilmi.fi/
Helsinki-filmi: http://www.helsinkifilmi.fi/

 

 

LYHYTELOKUVA SIROCCO AINOANA SUOMALAISENA PALM SPRINGSIIN

18.6.2012

Mikko Kuparisen uusi lyhytelokuva Sirocco on valittu Palm Springsin kansainvälisten lyhytelokuvafestivaalien kilpailusarjaan. Sirocco kertoo ujosta ja yksinäisestä Raisasta. Raisa välttelee ihmiskontakteja, mutta löytää tarinan alussa kerrostalonsa roskakatoksesta hylätyn vauvan.

“Sirocco kertoo siitä, miten jokainen meistä tarvitsee tunteen, että se mitä elämässään tekee on elintärkeää”, ohjaaja Kuparinen kertoo. Kuparinen muistetaan erityisesti Mobile Horror ja Tuntematon sotilas –näytelmien tv-versioiden ohjaajana. Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa Rakkauden rasvaprosentti tulee teattereihin joulukuussa 2012.

Palm Springsin festivaalit keskittyvät erityisesti ei-amerikkalaiseen elokuvaan ja niitä pidetään väylänä Yhdysvaltain levitykseen. Kyseessä on Yhdysvaltain suurin lyhytelokuvafestivaali ja se pidetään 19.-25.6. Kaliforniassa. Sirocco saa siellä kansainvälisen ensi-iltansa. Festivaalien ohjelmistoon ei ole tänä vuonna valittu Suomesta muita elokuvia.

Pääosaa esittävä Putro on opiskellut näyttelijäntyötä Pietarin Teatteritaiteen Akatemiassa, jonka aiempia suomalaisia kasvatteja on esimerkiksi Venäjällä elokuvanäyttelijänä suosioon noussut Ville Haapasalo. Eeva Putro valmistui koulusta 2008, minkä jälkeen hän on työskennellyt muun muassa Kansallisteatterissa, Espoon Kaupunginteatterissa, sekä kotimaisissa tv- ja elokuvatuotannoissa.

Sirocco pohjautuu Tuuve Aron Merkki ja muita novelleja -kokoelman (WSOY, 2006) niminovelliin. Merkkiä on lajaasti kiitelty sen tarinasta, omintakeisesta päähenkilöstä ja kielestä, ja kokoelma voitti Kalevi Jäntin palkinnon. Aron tuore tarinakokoelma Himokone ilmestyi maaliskuussa 2012.

Pohjola-filmi on elokuvatuotantoyhtiö, jonka on perustanut Taideteolliseen Korkeakouluun graduaan tekevä elokuvatuottaja Elina Pohjola yhdessä kirjailijamiehensä Mike Pohjolan kanssa. Pohjola-filmin edellinen lyhytelokuva, yhteistuotanto Baabelin metsä, voitti syksyllä 2010 Berliinissä Prix Europa –palkinnon Languages Through Lenses -kategoriassa. Pohjola-filmin seuraava tuotanto, Wille Hyvösen dokumenttielokuva Kummisetäni thaimorsian, saa teatteriensi-iltansa marraskuussa.

Suomessa Sirocco julkaistaan Ja saapuu oikea yö –elokuvan DVD:llä ja esitetään TV1:ssä vuonna 2013. Elokuvan kansainvälinen myyntiagentti on pohjoisamerikkalainen Ouat Media, joka edustaa myös monia Oscar-voittajia.

KUVIA ELOKUVASTA

Sirocco – kuvagalleria

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT

Mike Pohjola, tiedottaja, Pohjola-filmi
mike.pohjola@pohjolafilmi.fi
050-5238399

Elina Pohjola, tuottaja, Pohjola-filmi
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
044-5031881

LINKIT
Pohjola-filmi: http://www.pohjolafilmi.fi/
Sirocco: http://www.pohjolafilmi.fi/tuotannot/sirocco/
Sirocco Facebookissa: https://www.facebook.com/SiroccoShortFilm
Palm Springs International Film Festival: http://www.psfilmfest.org/index.aspx

TEKIJÄTIEDOT
Käsikirjoitus: Mikko Kuparinen, Elina Pohjola, Mira Muikku
Perustuu Tuuve Aron novelliin Merkki
Ohjaus: Mikko Kuparinen
Kuvaus: Juice Huhtala
Lavastus ja pukusuunnittelu: Laura Haapakangas
Äänisuunnittelu: Pekka Aikio
Leikkaus: Matti Näränen
Tuotanto: Elina Pohjola
Rooleissa: Eeva Putro, Tuukka Martiskainen, Luna Huotari

 

 

ELOKUVAN KUMMISETÄNI THAIMORSIAN VARASLÄHTÖ VARKAUDESSA

11.6.2012

Wille Hyvösen ohjaama dokumenttielokuva Kummisetäni thaimorsian saa ensi-iltansa marraskuussa. Elokuvan teaser on pyörinyt elokuvateattereissa jo muutamia viikkoja, ja traileri on juuri tullut teattereihin.

Kummisetäni thaimorsian kertoo varkautelaisesta lihakauppiaasta Seposta, joka suunnittelee juhannushäitä thaimaalaisen tyttöystävänsä Pinin kanssa. Kummipoika ja ohjaaja Wille Hyvönen pelkää, että suhteessa on kyse molemminpuolisesta hyväksikäytöstä, jossa Seppo saa seksiä ja Pin rahat. Kummisetä haluaa todistaa Hyvöselle suhteen tasa-arvoisuuden ja kutsuu Hyvösen kuukaudeksi Thaimaan Buriramiin seuraamaan pariskunnan elämää. Samalla mukaan lähtee myös dokumenttia tekevä kuvausryhmä.

Elokuva saa ennakkoensi-iltansa Sepon kotikonnuilla Varkaudessa 9.11. Varkaudessa ovat paikalla myös päähenkilöt Seppo, Pin sekä Wille. Muualle Suomeen elokuva saapuu viikkoa myöhemmin. Sitä ennen pidetään lehdistönäytöksiä Varkaudessa, Tampereella ja Helsingissä. Seppoa, Piniä ja Willeä on mahdollista haastatella Helsingin ensimmäisessä lehdistönäytöksessä sekä Varkauden lehdistönäytöksessä.

Kummisetäni thaimorsian –julkaisuaikataulu

3.10. klo 10 Ensimmäinen lehdistönäytös Helsingissä (Maxim)
6.11. Lehdistönäytös Varkaudessa (Maxim)
7.11. klo 10 Toinen lehdistönäytös Helsingissä (Maxim)
8.11. klo 10 Lehdistönäytös Tampereella (Arthouse Cinema Niagara)
9.11. Elokuvan ennakkoensi-ilta Varkaudessa (Maxim)
16.11. Elokuvan maanlaajuinen ensi-ilta

Elokuva on Aalto-yliopistossa ohjaajaksi opiskelevan Wille Hyvösen (s. 1987) ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva. Aiemmin hän on ohjannut musiikkivideoita Olavi Uusivirralle, Signmarkille, Korpiklaanille ja monille muille kotimaisille artisteille.

Elokuvan on tuottanut Elina Pohjola tuotantoyhtiönsä Pohjola-filmin kautta. Pohjola-filmin edellinen lyhytelokuva, yhteistuotanto Baabelin metsä, voitti syksyllä 2010 Berliinissä Prix Europa –palkinnon Languages Through Lenses -kategoriassa. Seuraava lyhytelokuva, Mikko Kuparisen Sirocco saa kansainvälisen ensi-iltansa kesäkuussa Yhdysvalloissa.

TRAILERI

KUVIA ELOKUVASTA
http://www.kummisetanithaimorsian.fi/galleria.html

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT

Julia Elomäki, tiedottaja, Pirkanmaan elokuvakeskus
juliaelomaki@gmail.com
050 3465717

Elina Pohjola, tuottaja, Pohjola-filmi
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
044 5031881

Levitys: Juha Elomäki
juha.elomaki@elokuvakeskus.fi
050 359135

LINKIT
Kummisetä: http://www.kummisetanithaimorsian.fi/
Pohjola-filmi: http://www.pohjolafilmi.fi/
Levittäjä: http://www.elokuvakeskus.fi/

TEKIJÄTIEDOT
Ohjaus ja käsikirjoitus Wille Hyvönen
Kuvaus Jarmo Kiuru
Äänisuunnittelu Pekka Aikio
Leikkaus Matti Näränen
Dramaturgi John Webster
Graafinen suunnittelu Atte Karttunen
Tuotanto Elina Pohjola

 

 

ELOKUVA SAVOLAISMIEHEN JA THAINAISEN RAKKAUDESTA

25.5.2012

Wille Hyvösen dokumenttielokuva KUMMISETÄNI THAIMORSIAN kertoo ohjaajan kummisedästä Seposta, joka suunnittelee juhannushäitä thaimaalaisen tyttöystävänsä Pinin kanssa. Wille ei usko rakkauden aitouteen.

Kummipoika ja ohjaaja Wille Hyvönen pelkää, että suhteessa on kyse molemminpuolisesta hyväksikäytöstä, jossa Seppo saa seksiä ja Pin rahat. Miten länsimaisen miehen ja thaimaalaisen naisen välillä voisi olla todellista rakkautta? Kyse on kaunistellusta prostituutiosta. Kummisetä haluaa todistaa Willelle suhteen tasa-arvoisuuden ja kutsuu Willen kuukaudeksi Thaimaan Buriramiin seuraamaan pariskunnan elämää. Samalla mukaan lähtee myös dokumenttia tekevä kuvausryhmä. Wille seuraa pariskuntaa lakkaamatta ja kiusaa heitä päivittäin kysymyksillään sekä mitä älyttömimmillä rakkauden testeillään.

KUMMISETÄNI THAIMORSIAN kysyy, kenellä on oikeus määrittää toisten ihmisten rakkautta. Kuka saa päättää kenen rakkaus on aitoa?

Elokuva on Aalto-yliopistossa ohjaajaksi opiskelevan Wille Hyvösen (s. 1987) ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva. Aiemmin hän on ohjannut musiikkivideoita Olavi Uusivirralle, Signmarkille, Korpiklaanille ja monille muille kotimaisille artisteille.

Ohjaajan kummisedällä Seppo Tossavaisella on Varkaudessa kaksi menestyvää lihakauppaa, jossa myös hänen poikansa ja ex-vaimonsa ovat töissä. Pin on kahden lapsen yksinhuoltaja. Elokuva tarjoaa ainutlaatuisen kurkistusikkunan pariskunnan yksityiselämään.

Elokuvan on tuottanut Elina Pohjola tuotantoyhtiönsä Pohjola-filmin kautta. Pohjola-filmin edellinen lyhytelokuva, yhteistuotanto Baabelin metsä, voitti syksyllä 2010 Berliinissä Prix Europa –palkinnon Languages Through Lenses -kategoriassa. Seuraava lyhytelokuva, Mikko Kuparisen Sirocco saa kansainvälisen ensi-iltansa kesäkuussa Kalifornian Palm Springs Short Film Festivalilla.

 

 

KUMMISETÄNI THAIMORSIAN saa teatteriensi-iltansa Pirkanmaan elokuvakeskuksen levityksessä syksyllä 2012

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT

Julia Elomäki, tiedottaja, Pirkanmaan elokuvakeskus
juliaelomaki@gmail.com
050 3465717

Elina Pohjola, tuottaja, Pohjola-filmi
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
044 5031881

Levitys: Juha Elomäki
juha.elomaki@elokuvakeskus.fi
050 3591357

LINKIT
Kummisetä: http://www.kummisetanithaimorsian.fi/
Pohjola-filmi: http://www.pohjolafilmi.fi/
Levittäjä: http://www.elokuvakeskus.fi/

TEKIJÄTIEDOT
Ohjaus ja käsikirjoitus Wille Hyvönen
Kuvaus Jarmo Kiuru
Äänisuunnittelu Pekka Aikio
Leikkaus Matti Näränen
Dramaturgi John Webster
Graafinen suunnittelu Atte Karttunen
Tuotanto Elina Pohjola

 

 

PALKITTU BAABELIN METSÄ ELOKUVATEATTEREIHIN

19.04.2012

Lyhytelokuvia ei juuri elokuvateattereissa nähdä, mutta nyt siihen on mahdollisuus. Kaksiminuuttinen seikkailutarina Baabelin metsä esitetään kaikissa Finnkinon teattereissa Koti eläintarhassa -elokuvan alkukuvana.

Baabelin metsä on seikkailuelokuva, jossa kolme lasta yrittävät pelastaa poronvasan pinteestä. Rauna-Aletta on saamelaistyttö, joka tarvitsee apua puun nostamisessa. Hän saa avukseen Erdemin ja Ibain, kaksi poikaa, joista toinen puhuu vain kurdia ja toinen baskia. He eivät jaa yhteistä kieltä, mutta ihmeenomaisesti ymmärtävät toisiaan.

Lyhytelokuvan käsikirjoitti Mike Pohjola ja tuotti Elina Pohjola. Ohjaus on Pohjoloiden yhteinen. Teos kuvattiin Rovaniemellä kesällä 2010 ja sen tuotti Taideteollinen korkeakoulu yhteistyössä Pohjola-filmi Oy:n kanssa. Saman vuoden lokakuussa elokuva voitti Languages Through Lenses -kilpailusarjan pääpalkinnon Prix Europa -festivaaleilla Berliinissä. Sen jälkeen Baabelin metsä on kiertänyt festivaaleilla ympäri maailmaa.

“Minulle on tärkeää, että elokuvat löytävät yleisönsä ja siksi haluankin löytää niille mahdollisimman monia eri levityskanavia”, tuottaja-ohjaaja Elina Pohjola kertoo. “Kun ehdotin Baabelin metsän teatterilevitystä FS Filmille ja Finnkinolle, he olivat heti yhteistyössä mukana.”

Baabelin metsää ja Koti eläintarhassa -elokuvaa levitetään maanlaajuisesti kaikissa Finnkinon teattereissa. Ne saavat ensi-iltansa perjantaina 27.4.2012.

Koti eläintarhassa (We Bought a Zoo) on riemastuttava tositarina kaikenikäisille eläinrakkaille. Elokuvan on ohjannut Cameron Crowe. Se kertoo yksinhuoltajaisästä (Matt Damon), joka ryhtyy perheineen kunnostamaan ränsistynyttä eläintarhaa. Muissa pääosissa nähdään mm. Scarlett Johansson ja Thomas Haden Church. Elokuvan musiikin on tehnyt Sigur Rós –yhtyeen päävokalisti Jón Þór ”Jónsi” Birgisson.

Pohjola-filmi on pohjoiseen elokuvaan erikoistunut tuotantoyhtiö. Seuraavaksi ensi-iltaan tulevat Wille Hyvösen dokumenttielokuva työnimeltä Kummisetä ja Mikko Kuparisen ohjaama, Tuuve Aron Merkki-novelliin pohjautuva Sirocco. Pohjola-filmin perustivat vuonna 2009 tuottaja Elina Pohjola ja käsikirjoittaja, kirjailija Mike Pohjola.

LISÄTIETOJA:
Baabelin metsä:

Elina Pohjola
Pohjola-filmi, tuottaja
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
044 503 1881

Mike Pohjola
Pohjola-filmi, dramaturgi
mike.pohjola@pohjolafilmi.fi
050 523 8399

Koti eläintarhassa:

Tiina Virtanen
FS Film Oy, tiedottaja
tiina.virtanen@fs-film.fi

KUVIA BAABELIN METSÄSTÄ:
http://www.pohjolafilmi.fi/media/

KUVIA KOTI ELÄINTARHASSA -ELOKUVASTA:
www.filmikamari.fi/pressit
käyttäjätunnus: press
salasana: noutaja

 

Baabelin metsä voitti Prix Europassa

JULKAISUVAPAA HETI

Mike ja Elina Pohjolan elokuva Baabelin metsä (The Forest of Babel) voitti Prix Europassa Berliinissä opiskelijapalkinto Kultaisen vasikan. 90-sekuntinen elokuva kuvattiin Rovaniemellä viime kesänä. Kyseessä on Aalto-yliopiston Elokuvakoulun ja Pohjola-filmin yhteistuotanto.

Baabelin metsä on seikkailuelokuva, jossa saamelaistyttö Rauna-Aletta yrittää pelastaa poronvasan pinteestä. Hän saa avukseen Erdemin ja Ibain, kaksi poikaa, joista toinen puhuu vain kurdia ja toinen baskia. He eivät jaa yhteistä kieltä, mutta ihmeenomaisesti kaikki kolme ymmärtävät toisiaan. Puhumalla ja kuuntelemalla lapset onnistuvat työskentelemään yhdessä ja vapauttamaan puunrungon alle jääneen poronvasan.

“Elokuvassa on myös poliittinen aspekti, sillä kaikki lapset puhuvat eurooppalaista kieltä, joka kuuluu kansalle jolla ei ole omaa valtiota”, käsikirjoittaja Mike Pohjola sanoo. “Baski, kurdi ja pohjoissaame ansaitsevat tunnustusta ja kunnioitusta siinä, missä Euroopan suuretkin kielet.”

Elokuvan on tuottanut Elina Pohjola ja käsikirjoittanut Mike Pohjola, ohjaus on kaksikon yhteinen. “Pohjoiset tahot olivat tuotannossa vahvasti mukana”, Elina Pohjola kertoo. “Teimme yhteistyötä Lapin yliopiston, Lapin elokuvakomission sekä Saamelaiskäräjien kanssa, lisäksi kuvausryhmään kuului paikallista henkilökuntaa.”

Prix Europa on vuotuinen tv-alan konferenssi Berliinissä. Yksi sen kilpailusarjoista on Euroopan komission rahoittama Languages Through Lenses. Sadan hankkeen joukosta valittiin 15 eurooppalaisten opiskelijoiden tekemää lyhytelokuvaa, jotka käsittelevät monikielisyyttä. Kolmen parhaan joukkoon ylsi Baabelin metsän lisäksi toinen suomalainen elokuva, tamperelainen Connection Lost. Sen ohjasi Outi Hartikainen ja käsikirjoitti hänen lisäkseen Hannu Koivuranta. Prix Europa tuli Suomeen myös fiktiokuunnelmasarjassa, jossa Pipsa Longan kirjoittama ja ohjaama Varjoinen talo sai erikoispalkinnon.

Elina Pohjola (s.1981) on valmistunut Turun Taideakatemian mediatuotannon linjalta vuonna 2007 ja Aalto-yliopistosta elokuva- ja tv-tuotannon linjalta taiteen kandidaatiksi 2010. Hän on työskennellyt muun muassa elokuvissa Lapsia ja aikuisia, Miehen työ, Ganes, Käsky, Haarautuvan rakkauden talo sekä Paha perhe. Lisäksi hän on opintojen puitteissa tuottanut useita lyhytelokuvia.

Mike Pohjola (s.1978) on käsikirjoittaja, kirjailija ja roolipelisuunnittelija, jolta on julkaistu romaani Kadonneet kyyneleet (2008, Gummerus), kirjat Myrskyn aika (2003, Johnny Kniga) ja Sanaleikkikirja (2008, Gummerus), ynnä muutama roolipeli. Hänen seuraava romaaninsa Ihmisen poika ilmestyy syksyllä 2011. Pohjola-filmin lisäksi Mike on ollut perustamassa Emmyn voittanutta ruotsalaista mediafirmaa The company P:tä. Miken käsikirjoittama hevimusikaali 1827 – Infernal Musical saa ensi-iltansa Turussa ensi vuoden tammikuussa.

Pohjola-filmi on hiljattain perustettu pohjoiseen elokuvaan erikoistunut tuotantoyhtiö.

LISÄTIETOJA

Etusivu

Elina Pohjola
Toimitusjohtaja, Pohjola-filmi
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
044-5031881

Mike Pohjola
Dramaturgi, Pohjola-filmi
mike.pohjola@pohjolafilmi.fi
050-5238399

Saara Toivanen
Festivaalikoordinaattori, Aalto-yliopiston Elokuvakoulu
Saara.toivanen@aalto.fi

ELOKUVA NETISSÄ: http://www.prix-europa.de/pe10/languages_through_lenses/the_forest_of_babel_finland/

ELOKUVAN TEKIJÄTIEDOT:
Ohjaus Mike ja Elina Pohjola
Tuottaja Elina Pohjola
Käsikirjoitus Mike Pohjola
Kuvaus Juice Huhtala
Leikkaus Matti Näränen
Äänisuunnittelu Pekka Aikio
Lavastus ja pukusuunnittelu Laura Haapakangas
Rooleissa: Sarelle Porsanger (Rauna-Aletta), Mahdi Hajizadeh (Erdem), Alex Casanovas (Ibai), Eugenia Carratalá (Ibain äiti)

Baabelin metsän pressikuvia

Avaa kuva erikseen isompaa versiota varten. Valokuvaaja Raimo Korpela.

babel1_web

Kohtaus elokuvasta Baabelin metsä (Mahdi Hajizadeh, Alex Casanovas, Sarelle Porsanger)

babel2_web

Kohtaus elokuvasta Baabelin metsä (Alex Casanovas)

babel5_web

Kohtaus elokuvasta Baabelin metsä (Sarelle Porsanger)

babel5_web

Kohtaus elokuvasta Baabelin metsä (Sarelle Porsanger)

babel5_web

Kohtaus elokuvasta Baabelin metsä (Mahdi Hajizadeh, Sarelle Porsanger, Alex Casanovas)

babel6_web

Kohtaus elokuvasta Baabelin metsä

Avioliitosta saa Suomen-ensi-iltansa Kettupäivillä

JULKAISUVAPAA 27.10.2009

Romanttinen dokumentti Avioliitosta (About Marriage) on erikoinen ja rankka elokuva rakkaudesta. Elina ja Mike menevät naimisiin, vaikka ovat vastustaneet avioliittoa. Tekijät pohtivat tunteitaan ja avioliiton merkitystä, dokumenttia pilkkovissa draamaosuuksissa Samuli Vauramo ja Pihla Viitala esittävät pääparin tarinaa.

Elokuva saa julkisen Suomen-ensi-iltansa kettupäivillä keskiviikkona 4.11. klo 15 alkavassa ammattilaisdokumenttien näytöksessä nimeltä Valtavirtaa vastaan.

Elokuvan takana on tuore aviopari, tuottaja Elina Pohjola ja käsikirjoittaja Mike Pohjola. He ohjasivat elokuvan yhdessä ja perustivat jo ennen häitään tuotantoyhtiö Pohjola-filmin, jonka esikoinen Avioliitosta on.

”Halusimme tehdä elokuvan, joka saisi katsojankin toivoo olevansa rakastunut”, tuottaja Elina Pohjola sanoo. ”Katsojapalautteen perusteella olemme onnistuneet.”

”Oli aika erikoista antaa Samuli Vauramolle ohjeita siitä, miten minua näytellään”, käsikirjoittaja Mike Pohjola muistelee. ”Hyvin se veti kyllä, sillä jotkut sukulaisenikin kuvittelivat katsovansa koko ajan mua.”

Elina Pohjola (s.1981) on valmistunut Turun Taideakatemian mediatuotannon linjalta vuonna 2007 ja opiskelee elokuva- ja tv-tuottamista Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän on työskennellyt muun muassa elokuvissa Lapsia ja Aikuisia, Miehen Työ, Ganes, Käsky, Haarautuvan Rakkauden Talo sekä Paha Perhe. Lisäksi hän on opintojen puitteissa tuottanut useita lyhytelokuvia.

Mike Pohjola (s.1978) on käsikirjoittaja, kirjailija ja roolipelisuunnittelija, jolta on julkaistu romaani Kadonneet kyyneleet (2008, Gummerus), kirjat Myrskyn aika (2003, Johnny Kniga) ja Sanaleikkikirja (2008, Gummerus), ynnä muutama roolipeli.  Pohjola-filmin lisäksi Mike on ollut perustamassa Emmyn voittanutta ruotsalaista mediafirmaa The company P:tä. Tällä hetkellä Miken aika kuluu hänen käsikirjoittamansa ja ohjaamansa novellielokuvan Lipunpolttajat parissa (Bufo, 2010).

Pohjola-filmi on pohjoiseen elokuvaan erikoistunut tuotantoyhtiö.

LISÄTIETOJA

Etusivu

Elina Pohjola
Toimitusjohtaja, tuottaja
elina.pohjola@pohjolafilmi.fi
044-5031881

Mike Pohjola
Dramaturgi
mike.pohjola@pohjolafilmi.fi
050-5238399

TRAILERI: http://www.vimeo.com/7012594

ELOKUVAN TEKIJÄTIEDOT

Rooleissa:
Samuli Vauramo, Pihla Viitala, Iina Kuustonen, Juha Savolainen.

Työryhmä:
Ohjaus Mike ja Elina Pohjola
Tuottaja Elina Pohjola
Käsikirjoitus Mike Pohjola
Kuvaus Aarne Tapola
Leikkaus Oskari Sipola, Matti Näränen
Äänisuunnittelu Jyri Pirinen, Pekka Aikio
Äänitys Antti Reikko, Sauli Jouttijärvi
Valaisija Joonas Pulkkanen
Haastattelija Juhana Pettersson

Musiikki: Tehosekoitin, Egotrippi, Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus, Älymystö, Beethoven, Jyri Pirinen, Pekka Kumpulainen.

Kesto 16min 53sek

PRESSIKUVIA (avaa kuva erikseen isompaa versiota varten):

Kohtaus elokuvasta "Avioliitosta" (Samuli Vauramo)

Kohtaus elokuvasta ”Avioliitosta” (Pihla Viitala ja Samuli Vauramo)

Kohtaus elokuvasta "Avioliitosta" (Samuli Vauramo)

Kohtaus elokuvasta ”Avioliitosta” (Samuli Vauramo)

Kohtaus elokuvasta "Avioliitosta" (Pihla Viitala)

Kohtaus elokuvasta ”Avioliitosta” (Pihla Viitala)

Kohtaus elokuvasta "Avioliitosta" (Iina Kuustonen)

Kohtaus elokuvasta ”Avioliitosta” (Iina Kuustonen)

Kohtaus elokuvasta "Avioliitosta" (Pihla Viitala ja Samuli Vauramo)

Kohtaus elokuvasta ”Avioliitosta” (Pihla Viitala ja Samuli Vauramo)

Kohtaus elokuvasta "Avioliitosta" (Samuli Vauramo ja Juha Savolainen)

Kohtaus elokuvasta ”Avioliitosta” (Samuli Vauramo ja Juha Savolainen)

Kohtaus elokuvasta "Avioliitosta" (Samuli Vauramo ja Pihla Viitala)

Kohtaus elokuvasta ”Avioliitosta” (Samuli Vauramo ja Pihla Viitala)