Time for Christmas in Pohjola-filmi

Posted by Elina Pohjola - 23/12/2013

pofijoulukuvaNow when the year 2013 is coming to its end, it’s a good time to do a review of the past year.

This year we have concentrated on active developing. Both of our fiction features, “Self made men” (screenwriter Mike Pohjola and Director Ville Jankeri) and “Here for a while” (screenwriter Tua Harno and Director Oskari Sipola) have progressed in the development. Both of these projects have received development funds from the Finnish Film Foundation and are getting ready for production. Also Petra Forsten’s screenplay, a feature film “The Lesson” received scriptwriting support and Marja Pyykkö is now attached to be the director of the film. This film moves from scriptwriting to development during the next year. Jussi Hiltunen’s short fiction “Cabdriver” received a big development fund from Finnish Film Foundation last fall and the filming is planned to be in next year in Rovaniemi. Before shooting we’ll participate to the European Short Pitch-workshops in Bratislava and Luxemburg.

We’ve also focused on our feature length documentary films, Wille Hyvönen’s Salesmen of Happiness and Kirsi Mattila’s Women’s Afghanistan. Both of the films are going into production in the beginning of next year and I’m really excited about both of them, just like I’m excited about every film we are working on. Making a movie is a long journey that lasts for years, every moment of the journey being worth experiencing, but sometimes I couldn’t wait for the premiere to come; we have something so great that I’d like to share it with the audience already! Well, we have to be patience. The Salesman of Happiness is forming into aPohjola-filmi’s first international co-production; we have already confirmed funding from Denmark and the Netherlands and negotiations with other countries are presently running.

The biggest change this year is the structure of the production company; we’ve had a pleasure not only to grow as a team but also move to a new, bigger office. Our production assistant Viivi Veivo has worked with us as a part-time employer since the end of the year 2012, but because nothing works without Viivi being around everyday, since August she has worked full-timely here in Pohjola-filmi as an invaluable office empress. Piia Nokelainen started also working in Pohjola-filmi in the beginning of August. Currently Piia works as a line producer and producer, and it’s been an amazingly relieving and rewarding to share tasks with this tough professional. On top of everything, our long-lasting co-operation with Helsinki-filmi formalized when Helsinki-filmi bought part of Pohjola-filmi.

Released films have continued their international festival tour, and the main prizes that Sirocco won in Odense International Short Film Festival in Denmark and in Artova Film Festival in Helsinki were great moments for all of us.

We also increased our knowledge in international forums in Rotterdam Lab, Young Producers Club in Cannes, IDFA Summer School, Nordisk Forum in Malmö and also in IDFAcademy. Things I’ve learned abroad are really important to me and my way of producing. My amount of knowledge has grown spectacularly and the level of motivation, which follows from these journeys to home, carries for a long way and brings tremendously more energy and focus to daily working.

The year has been rewarding, inspiring, sometimes hard but worth of every moment. I’m very excited about the next year and the challenges that it brings along. Now I feel that we have a group that can do anything. But before next year is time to calm down for Christmas. We wish you a great Christmas and jolly New Year! Thank you all for this year and looking forward for the next one!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun vuosi 2013 alkaa lähestyä loppuaan, on jälleen hyvä aika tehdä katsaus kuluneeseen vuoteemme.

Tämä vuosi on kulunut suunnitelmien mukaisesti aktiivisessa elokuvien kehittelyssä. Eteenpäin ovat menneet pitkistä fiktioelokuvista niin Oman onnensa sepät (käsikirjoitus Mike Pohjola, ohjaus Ville Jankeri) kuin elokuva Hetken tässä (käsikirjoitus Tua Harno, ohjaus Oskari Sipola). Kummallekin hankkeelle on kuluneen vuoden aikana myönnetty lisää Suomen elokuvasäätiön kehittämistukea ja niiden turvin hankkeita on työstetty kohti tuotantovalmiutta. Lisäksi Petra Forstenin käsikirjoittamalle pitkälle elokuvalle Oppitunti myönnettiin käsikirjoitustukea ja ohjaajaksi kiinnitettiin Marja Pyykkö. Tämä elokuva siirtyy käsikirjoitusvaiheesta kehittämisvaiheeseen ensi vuoden aikana. Lyhyistä fiktioista Jussi Hiltusen Pirssimies sai syksyllä Suomen elokuvasäätiöltä suuren kehittämistuen, ja kuvauksia Rovaniemellä suunnittelemme ensi vuodelle. Ennen kuvauksia osallistumme kuitenkin European Short Pitch –workshoppeihin Bratislavassa ja Luxemburgissa.

Pitkistä dokumenttielokuvista olemme keskittyneet Wille Hyvösen Onnen ammattilaiset sekä Kirsi Mattilan Naisten Afganistan –elokuviin. Kumpikin elokuvista siirtyy viralliseen tuotantovaiheeseen ensi vuoden alkupuolella. Ja kummastakin, kuten kaikista elokuvistamme, olen valtavan innoissani. Elokuvan tekeminen on vuosia kestävä prosessi, jonka jokainen hetki on kokemisen arvoinen, mutta välillä ei malttaisi odottaa ensi-iltaan; käsillä on jotain niin hienoa että haluaisin se jakaa sen yleisön kanssa jo nyt! Vaan vielä on maltettava. Onnen ammattilaiset –elokuvasta on muodostumassa Pohjola-filmin ensimmäinen kansainvälinen yhteistuotanto, varmistunutta rahoitusta on jo Tanskasta ja Hollannista, lisäksi neuvotteluja muiden maiden kanssa käydään parhaillaan.

Suurin muutos liittyy itse tuotantoyhtiön toimintaan, meillä on ollut ilo sekä kasvaa henkilömääräisesti että muuttaa uusiin isompiin tiloihin. Tuotantoassistenttimme Viivi Veivo on ollut kanssamme osa-aikaisena työntekijänä jo loppuvuodesta 2012, mutta eihän mistään tullut mitään ilman Viiviä kanssamme joka päivä, joten elokuusta alkaen Viivi on työskennellyt Pohjola-filmissä kokopäiväisenä ja täysin korvaamattomana toimiston valtiattarena. Lisäksi Piia Nokelainen aloitti Pohjola-filmissä elokuun alussa. Piia tekee tällä hetkellä sekä linjatuottajan että tuottajan töitä, ja on ollut sanoin kuvaamattoman helpottavaa ja palkitsevaa kun voi jakaa työtehtäviä rautaisen tuotannon ammattilaisen kanssa. Lisäksi pitkäaikainen yhteistyömme Helsinki –filmin kanssa virallistui, kun Helsinki –filmi osti osan Pohjola-filmin osakekannasta.

Valmistuneet elokuvat ovat jatkaneet kansainvälistä festivaalikierrostaan, ja Siroccon pokkaamat pääpalkinnot Odensen lyhytelokuvafestivaaleilla Tanskassa elokuussa sekä Artova Film Festivaleilla Helsingissä oli hieno hetki meille kaikille tekijöille. Kansainvälisistä foorumeista kokemusta karttui Rotterdam Labista, Young Producers Clubista Cannesista, IDFA Summer Schoolista, Nordisk Forumista Malmostä sekä IDFAcademysta. Ulkomailta saadut opit ovat kullanarvoisen tärkeitä omalle tuottajuudelleni. Tietomääräni on kasvanut huimasti ja motivaation taso, joka seuraa näiltä matkoilta kotiin kantaa pitkään, tuo jokapäiväiseen tekemiseen valtavasti lisää energiaa ja fokusta.

Vuosi on ollut palkitseva, innostava, välillä raskaskin mutta joka hetken väärti. Suurella innolla odotan tulevaa vuotta ja sen tuomia haasteita. Nyt koen että meillä on kasassa on jengi, jonka koen pystyvän mihin tahansa.

Vaan ennen ensi vuotta hiljennytään joulun viettoon. Toivotamme kaikille mitä parhainta Joulua ja hilpeää Uutta vuotta! Kiitos tästä vuodesta ja odottavin mielin kohti seuraavaa!

Leave a comment