Joulun taikaa

Kirjoittanut Elina Pohjola - 23/12/2014

P-filmiVuosi 2014 on ollut Pohjola-filmin tähänastisen elinkaaren aktiivisin ja tuotantorikkain. Edeltävä vuosi kului Kummisetäni thaimorsiamen ja Siroccon tuotannoista ja levityksestä toipuessa sekä uusien elokuvien kehittelyssä. Kehittämistyö palkittiin, kun tänä vuonna useampikin elokuva siirtyi kehittämisvaiheesta tuotantoon.

Wille Hyvösen henkilökohtainen onnellisuutta ja sen tavoittelua käsittelevä dokumenttielokuva Onnen ammattilaiset kuvattiin pääosin kevään aikana, syksy on vierähtänyt Willen ja leikkaaja Matti Näräsen osalta tiiviisti editissä. Nyt leikkaus alkaa lähestyä loppuaan, joulutauon jälkeen tehdään viimeiset muutokset ja alkuvuonna elokuva siirtyy äänitöihin. Olen tästä elokuvasta hyvin ylpeä, on ollut hienoa kulkea yhdessä Willen kanssa ensimmäisestä ideasta tähän pisteeseen. Erityismaininnan arvoista on yhteistyö hollantilaisen huippusäveltäjän Harry de Witin kanssa.

Kirsi Mattilan pitkää dokumenttielokuvaa Naisten Afganistan kuvattiin useampaan otteeseen Afganistanissa. Kuvausmatkat sujuivat pääsääntöisesti hyvin, mutta yllätyksiäkin mahtui mukaan. Elokuvan leikkaa Hanna Kuirinlahti ja kuvaleikkaus valmistuu niin ikään alkuvuodesta. Koen tämän elokuvan hyvin tärkeäksi, Naisten Afganistan kertoo nuoren afgaanitytön tarinan, joka unelmoi vapaudesta ja itsenäisyydestä, mutta yhteiskunta rajoittaa hänen valintojaan. Hänen tarinastaan tulee symboli afgaaninaisten kamppailulle laajemminkin, ja Kirsi on onnistunut hienosti rakentamaan sillan näiden kahden maailman, Suomen ja Afganistanin, välille.

Kesä oli kiireinen, koska silloin kuvattiin ensimmäinen pitkä fiktiomme, Tua Harnon käsikirjoittama ja Oskari Sipolan ohjaama musiikkielokuva Vapaita. Ensimmäisen kerran muistaa aina, ja tätä ajanjaksoa en tule unohtamaan koskaan. Kesäinen Helsinki tarjosi parastaan, kun vietimme useita päiviä ja öitä niin Espalla kuin Hietsussakin, unohtamatta Mannerheimintien pysäytystä. Tätäkin elokuvaa on leikattu koko syksy. Elokuvan leikkaa Antti Reikko, ja siitä tulee jotain ennennäkemätöntä ja huikeaa!

Arvostukseni leikkaajia kohtaan on ollut aina korkealla, mutta varsinkin kulunut syksy on opettanut minulle leikkausvaiheesta paljon ja saanut minut kunnioittamaan leikkaajien taianomaista ammattikuntaa entistä enemmän; on ollut hienoa nähdä miten kokonaisuudet alkavat muodostua ja yksittäiset kohtaukset herätä henkiin muuttuen kokonaisiksi elokuviksi.

Kesän korvilla saimme tietää, että tuotamme yhden viidestä Dox@net -lyhytdokumenttien paketista. Syksyn aikana siis kuvasimme ja leikkasimme viisi hyvin erilaista lyhytdokumenttia, joiden ohjauksesta vastasivat Salla Sorri, Iris Olsson, Markus Kåhre, Reetta Aalto sekä Wille Hyvönen. Aikataulu on ollut tiivis ja elokuvia on ollut hauska tehdä, nyt ne ovat valmiit ja saavat päivänvalon ensi vuoden alussa.

Loppuvuoden kruunasi tieto siitä, että yhdessä Jussi Hiltusen kanssa pitkään kehittelemämme lyhytelokuva Talvisydän sai tuotantotuen ja kuvataan helmikuussa Rovaniemellä. En ole kuvannut Rovaniemellä sitten Baabelin metsän, joten odotan kovasti paluuta Napapiirin maisemiin. Lisäksi ensi vuonna keskitymme Einari Paakkasen dokumenttielokuvan Isäni tähtien takaa tekemiseen, jota olimme syksyllä kehittelemässä Twelve for the Futuressa ja pitchaamassa Nordisk Forumissa, sekä kehittelyssä olevien tuotantojen kanssa työskentelyyn. Näihin kuuluvat mm. Miken kirjoittama Oman onnensa sepät, jonka ohjaa Ville Jankeri, sekä Petra Forstenin Oppitunti, jonka ohjaa Marja Pyykkö. Unohtamatta kaikkien keväällä valmistuvien hienojen elokuvien ensi-iltoja, joita en malttaisi odottaa, koska haluaisin että näkisitte elokuvat jo nyt!

Vuosi on ollut todella kiinnostava ja motivoiva, haastava myös, mutta hyvällä tavalla. Juuri tätähän me Pohjola-filmissä haluammekin tehdä. On ollut todella hienoa päästä työskentelemään niin monen lahjakkaan ja taitavan tekijän kanssa tänä vuonna, kiitän vilpittömästi kaikkia teitä elokuviemme työryhmissä olleita taitureita! Ilman teitä ei olisi elokuviakaan. Ja suuret kiitokset kuuluvat tietenkin toimistomme kantaville voimille Viiville ja Piialle, tämä on ollut meidän kaikkien ensimmäinen kokonainen vuosi yhdessä, uudessa toimistossamme, toivottavasti näitä tulee kymmeniä ja kymmeniä lisää.

Mutta nyt, ennen ensi vuoden koitoksia, on aika vetäytyä kunnon joululomalle. Pohjola-filmi toivottaa kaikille Hyvää, Lämminhenkistä ja Elokuvallista Joulua!

Jätä kommentti