Ja niin joulu joutui jo taas Pohjola-filmiin

Kirjoittanut Elina Pohjola - 23/12/2013

pofijoulukuvaKun vuosi 2013 alkaa lähestyä loppuaan, on jälleen hyvä aika tehdä katsaus kuluneeseen vuoteemme.

Tämä vuosi on kulunut suunnitelmien mukaisesti aktiivisessa elokuvien kehittelyssä. Eteenpäin ovat menneet pitkistä fiktioelokuvista niin Oman onnensa sepät (käsikirjoitus Mike Pohjola, ohjaus Ville Jankeri) kuin elokuva Hetken tässä (käsikirjoitus Tua Harno, ohjaus Oskari Sipola). Kummallekin hankkeelle on kuluneen vuoden aikana myönnetty lisää Suomen elokuvasäätiön kehittämistukea ja niiden turvin hankkeita on työstetty kohti tuotantovalmiutta. Lisäksi Petra Forstenin käsikirjoittamalle pitkälle elokuvalle Oppitunti myönnettiin käsikirjoitustukea ja ohjaajaksi kiinnitettiin Marja Pyykkö. Tämä elokuva siirtyy käsikirjoitusvaiheesta kehittämisvaiheeseen ensi vuoden aikana. Lyhyistä fiktioista Jussi Hiltusen Pirssimies sai syksyllä Suomen elokuvasäätiöltä suuren kehittämistuen, ja kuvauksia Rovaniemellä suunnittelemme ensi vuodelle. Ennen kuvauksia osallistumme kuitenkin European Short Pitch –workshoppeihin Bratislavassa ja Luxemburgissa.

Pitkistä dokumenttielokuvista olemme keskittyneet Wille Hyvösen Onnen ammattilaiset sekä Kirsi Mattilan Naisten Afganistan –elokuviin. Kumpikin elokuvista siirtyy viralliseen tuotantovaiheeseen ensi vuoden alkupuolella. Ja kummastakin, kuten kaikista elokuvistamme, olen valtavan innoissani. Elokuvan tekeminen on vuosia kestävä prosessi, jonka jokainen hetki on kokemisen arvoinen, mutta välillä ei malttaisi odottaa ensi-iltaan; käsillä on jotain niin hienoa että haluaisin se jakaa sen yleisön kanssa jo nyt! Vaan vielä on maltettava. Onnen ammattilaiset –elokuvasta on muodostumassa Pohjola-filmin ensimmäinen kansainvälinen yhteistuotanto, varmistunutta rahoitusta on jo Tanskasta ja Hollannista, lisäksi neuvotteluja muiden maiden kanssa käydään parhaillaan.

Suurin muutos liittyy itse tuotantoyhtiön toimintaan, meillä on ollut ilo sekä kasvaa henkilömääräisesti että muuttaa uusiin isompiin tiloihin. Tuotantoassistenttimme Viivi Veivo on ollut kanssamme osa-aikaisena työntekijänä jo loppuvuodesta 2012, mutta eihän mistään tullut mitään ilman Viiviä kanssamme joka päivä, joten elokuusta alkaen Viivi on työskennellyt Pohjola-filmissä kokopäiväisenä ja täysin korvaamattomana toimiston valtiattarena. Lisäksi Piia Nokelainen aloitti Pohjola-filmissä elokuun alussa. Piia tekee tällä hetkellä sekä linjatuottajan että tuottajan töitä, ja on ollut sanoin kuvaamattoman helpottavaa ja palkitsevaa kun voi jakaa työtehtäviä rautaisen tuotannon ammattilaisen kanssa. Lisäksi pitkäaikainen yhteistyömme Helsinki –filmin kanssa virallistui, kun Helsinki –filmi osti osan Pohjola-filmin osakekannasta.

Valmistuneet elokuvat ovat jatkaneet kansainvälistä festivaalikierrostaan, ja Siroccon pokkaamat pääpalkinnot Odensen lyhytelokuvafestivaaleilla Tanskassa elokuussa sekä Artova Film Festivaleilla Helsingissä oli hieno hetki meille kaikille tekijöille. Kansainvälisistä foorumeista kokemusta karttui Rotterdam Labista, Young Producers Clubista Cannesista, IDFA Summer Schoolista, Nordisk Forumista Malmostä sekä IDFAcademysta. Ulkomailta saadut opit ovat kullanarvoisen tärkeitä omalle tuottajuudelleni. Tietomääräni on kasvanut huimasti ja motivaation taso, joka seuraa näiltä matkoilta kotiin kantaa pitkään, tuo jokapäiväiseen tekemiseen valtavasti lisää energiaa ja fokusta.

Vuosi on ollut palkitseva, innostava, välillä raskaskin mutta joka hetken väärti. Suurella innolla odotan tulevaa vuotta ja sen tuomia haasteita. Nyt koen että meillä on kasassa on jengi, jonka koen pystyvän mihin tahansa.

Vaan ennen ensi vuotta hiljennytään joulun viettoon. Toivotamme kaikille mitä parhainta Joulua ja hilpeää Uutta vuotta! Kiitos tästä vuodesta ja odottavin mielin kohti seuraavaa!

Jätä kommentti