Tunnelmia IDFA WorldView Summer Schoolin jälkeen ja HYVÄÄ KESÄÄ

Kirjoittanut Elina Pohjola - 08/07/2013

Palasin juuri Wille Hyvösen kanssa kuuden päivän mittaisesta IDFA WorldView Summer School –workshopista Amsterdamista. Nyt kun työntäyteinen viikko on takanapäin ja uudet ajatukset sekä kokemukset tuoreina mielessä, ajattelin jakaa omalta kohdaltani muutamia ajatuksia ja havaintoja dokumenttielokuvan kehittämisprosessista kansainvälisissä workshopeissa.

twelve_logoEdellisen elokuvamme Kummisetäni thaimorsian kanssa osallistuimme EDN:n (European Documentary Network) järjestämään, pohjoismaisille tuotannoille tarkoitettuun kaksiosaiseen Twelve for the Future 2011/2012 –workshoppiin, joka järjestettiin Tanskan Marienlystissä sekä Helsingissä. Tuossa workshopissa eri tekijöiden hankkeet olivat hyvin eri vaiheissa, toiset pohtivat päähenkilöiden valintaa tai aiheen rajausta toisten ollessa lähempänä jälkituotantoa.  Me olimme Kummisetäni thaimorsiamen kanssa tuolloin työskentelyssämme jo kohtalaisen pitkällä ja lähes kaikki materiaali oli kuvattu, leikkaustyö oli juuri alkamassa.

Syyskuun workshop oli kolmipäiväinen ja tahdiltaan hyvin intensiivinen; paikkana Marienlyst Kööpenhaminan sijaan sopi tällaiselle työskentelylle hyvin; olimme käytännössä yhdessä kaikki vuorokauden tunnit ja ruokailutkin järjestettiin EDN:n puolesta. Ohjelma koostui koulutuksellisista osioista sekä projektien sisällönkehittämisestä. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään ja kävimme ryhmissä vuorotellen läpi kunkin tekijän projektin. Koen että meille suurin anti oli juuri kansainväliseen verkostoon tutustuminen ja muiden pohjoismaisten tekijöiden projektien kommentoiminen, sekä pohjoismaisen dokumenttielokuvan ymmärryksen kasvaminen. Olen siis erittäin tyytyväinen että osallistuimme tuohon workshoppiin ja suosittelen sitä erittäin lämpimästi kaikille, etenkin niille jotka ovat tekemässä ensimmäistä elokuvaansa.

logo_idfa_2013Viime viikon IDFA Summer School oli kuitenkin jotain mikä ylitti kaikki odotukseni.  Viikko oli kokemuksena järisyttävän merkittävä, sekä minulle henkilökohtaisesti, elokuvallemme, minun ja Willen ohjaaja-tuottaja yhteistyölle että laajemmalle käsitykselleni nimenomaan dokumentin kehittämisvaiheesta.

IDFA WorldView Summer School on maailman suurimman ja arvostetuimman dokumenttielokuvafestivaalin IDFA:n (International Documentary Film Festival Amsterdam) organisoima koulutus, johon valitaan 16 käsikirjoitus- tai leikkausvaiheessa olevaa dokumenttielokuvaprojektia, jonka ohjaaja on joko ensikertalainen tai tekemässä toista elokuvaansa. Tänä vuonna projekteja oli 13:sta eri maasta. Nämä maat olivat Egypti, Indonesia, Jemen, Venäjä, Unkari, Kenia, Etelä-Afrikka, Venezuela, Intia, Pakistan, Hollanti sekä Belgia. Me Onnen ammattilaiset –elokuvallamme edustimme ainoana elokuvana pohjoismaista tekijäkaartia.

Jokaiselle projektille oli valittu oma tutor ja jokaisella tutorilla oli kaksi projektia. Tämä takasi sen, että tutoreilla oli todellakin tarpeeksi aikaa omille ohjattavilleen, ja heidän omistautumisensa sekä sitä kautta meidän työskentelymme tutoreiden kanssa oli hyvin intensiivistä ja palkitsevaa. Meidän tutorimme oli skotlantilainen Emma Davie, jonka viimeisin elokuva on huikea, IDFAssakin nähty I am Breathing. Tapasimme viikon aikana päivittäin ja kävimme useasti myös mukavuusalueemme ulkopuolella eikä aina ollut kivaa tai helppoa, mutta mielestäni se on olennainen osa prosessia kohti parempaa ja syvempää.

Ja nimenomaan se syvyys, projektien aivan uusille tasoille vieminen, on mielestäni se mitä useimmille projekteille tämän viikon aikana tapahtui, dramaturgian kirkastumisen lisäksi. Ja tämän syvyyden sekä uusien tasojen löytämisen mahdollistivat kansainväliset näkemykset ja kyseenalaistukset. Kaikkein parhaiten elokuva kehittyy ja kirkastuu silloin, kun on vastattava useaan miksi -kysymykseen. Myös workshopin kesto eli kuusi päivää takasi sen, että kommenttikierroksia on useita jolloin edistystä ja oivalluksiakin tapahtuu asteittain useana päivänä yhden tai kahden kommenttikierroksen sijaan. Päivittäisiä tutor-tapaamisia rytmittivät tutoreiden elokuvien katselut sekä masterclassit. Näen tämän viikon ratkaisevana kohtana elokuvamme kehittämistyötä.

Toinen merkittävä asia on minun ja Willen tuottajan ja ohjaajan välisen yhteistyön syventyminen entisestään. Kummisetäni thaimorsian oli hyvin palkitseva ja hieno prosessi, josta on ollut hyvä jatkaa. On kuitenkin hyvä ymmärtää että jokaisen elokuvan kehittämisprosessi on täysin omanlaisensa ja vaatii uniikin lähestymistavan. Se on ollut tärkeä oppi tämän toisen (muttei suinkaan viimeisen) elokuvamme kohdalla; tämä workshop antoi aivan uudenlaisia näkemyksiä myös siihen, miten ja millä tavalla me yhdessä toimimme.

Tämän huikean workshop-viikon jälkeen on hyvä vetäytyä kesälomalle pureskelemaan saatuja kokemuksia ja uusia oppeja. Nyt hyvää kesää, koko Pohjola-filmin jengin puolesta!

Jätä kommentti