Elokuvien tekemisen merkityksestä

Kirjoittanut Elina Pohjola - 31/01/2012

Olen viime viikkojen aikana päätynyt tilanteisiin, joissa on täytynyt pohtia sitä miksi minä haluan tehdä elokuvia, ja millainen tuottaja haluan olla? Tuottajaurani on vasta alkamassa ja olen hiljalleen oivaltamassa joitain asioita, jotka ohjaavat omaa tuottajuuttani. Yksi näistä liittyy siihen henkilökohtaiseen suhteeseen, joka sekä tekijällä että katsojalla elokuvaan muodostuu.

Katsomiskokemus on henkilökohtainen, vaikka elokuva katsottaisiin kollektiivisesti. Jokaisen katsojan omat kokemukset, tausta ja maailmakuva muokkaavat sitä, millä tavalla hän elokuvaa lukee. Sama pätee toki kaikkeen taiteeseen ja kulttuuriin.

Tämä kokemusero koskee myös tekovaihetta. Samasta ideasta tai käsikirjoituksesta voi saada täysin erilaisen elokuvan, riippuen ohjaajan näkökulmasta. Elokuvan tekeminen on ryhmätyötä. Siksi koen että tuottajana minun on tärkeää löytää ne tarinat joiden kertomisen koen tärkeäksi, löytää alusta asti se näkemys, jolla käsikirjoittaja ja ohjaaja tätä aihettaan käsittelevät, ja pyrkiä olemaan sekä ohjaajalle että koko työryhmälle paras mahdollinen työpari ja tuki tekoprosessin aikana. Jokaista ideaa punnittaessa mietin, mitä tällä elokuvalla halutaan kertoa ja ymmärränkö minä ohjaajan näkökulman. Onko tämä sellainen elokuva joka on pakko tehdä? Näihin vastaaminen johtaa kysymyksistä tärkeimpään; olenko juuri minä paras mahdollinen tuottaja juuri tälle elokuvalle? Jos aihe ei tunnu itselle tärkeältä ja siltä, että tämän elokuvan syntymisen vuoksi olen valmis siirtämään vuoria, olisi epäreilua käsikirjoittajaa, ohjaajaa ja koko työryhmää kohtaan lähteä elokuvan tuottajaksi.

Elokuva on voimakas väline. Sunnuntaina DocPointissa näkemäni, pienestä palestiinalaiskylä Bil’inistä kertova 5 Broken Cameras jätti yleisön hiljaiseksi. Kuten niin moni muukin elokuva on tehnyt, ja tulee tekemään. Elokuvilla voi kertoa tarinoita, herättää kysymyksiä, synnyttää tunteita. Uskon että elokuvilla voi muuttaa maailmaa. Hiljalleen, pala kerrallaan. Siksi haluan tehdä elokuvia.

Yksi kommentti to “Elokuvien tekemisen merkityksestä”

  1. Missä täs on se tykkää nappi?

Jätä kommentti