Kuulumisia Tampereelta osa 2; mestarilliset Chaplin ja Eklund

Kirjoittanut Elina Pohjola - 14/03/2010

Perjantai ei näytöksillään vakuuttanut, mutta lauantai osoittautui mitä parhaaksi festivaalipäiväksi. Kansainvälinen kilpailu 10 tarjosi kovatasoisia lyhytelokuvia, joista kärkeen nousivat Gudrun Krebitzin I know you, joka myös palkittiin parhaana animaationa, sekä A Kosovo Fairytale, joka sai festivaalin opiskelijapalkinnon. Elokuvan on ohjannut Mark Middlewick, Samantha Nell ja Anna-Sofia Nylund.

Oman tunnelmansa lauantai-iltaan loi Tampere-talolla kamariorkesterin säestyksellä esitetty Charles Chaplinin klassikko Kaupungin valot. Sali oli loppuunmyyty ja yleisö eli täysillä mukana. Tämä elokuvakokemus nousi samaan sarjaan viime kesänä Sodankylässä Oulun sinfoniaorkesterin säestämänä nähdyn Kultakuumeen kanssa. Livemusiikki yhditettynä klassikkoelokuvaan, siinä on taikaa.

Koko festivaalien parhaaksi näytökseksi nousi kuitenkin Patrik Eklundin retrospektiivi, joka piti sisällään elokuvat Seeds of the Fall, Instead of Abrakadabra sekä Situation Frank. Elokuvista kaikki olivat vahvoja, kokonaisia teoksia, mutta varsinkin näistä keskimmäinen vakuutti eheydellään, kekseliäisyydellään ja sujuvuudellaan. Elokuva on ollut myös kisaamassa parhaan lyhytelokuvan Oscarista. Tällä hetkellä Eklund työstää ensimmäistä pitkää elokuvaansa. Jään odottamaan innolla.

Sunnuntain kruunasi Miia Tervon Lumikon jättipotti. Lumikko voitti sekä kansainvälisen kilpailun Grand Prix’n että kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten sarjan. Lisäksi Lumikko sai EFA Tampere -ehdokkuuden, eli pääsee kisaamaan parhaan eurooppalaisen lyhytelokuvan tittelistä. Tämä elokuva on palkintonsa ansainnut.

Jätä kommentti