Elokuva-ala jälleen ahtaalla Islannissa

Kirjoittanut Elina Pohjola - 03/02/2010

Islannissa budjettikeskustelut ovat käyneet kiivaina. Elokuvan rahoitusta päädyttiin lopulta leikkaamaan 34%:n sijasta 24% edellisvuoteen verrattuna. Vuonna 2010 budjetti kotimaiselle elokuvalle on 450 miljoonaa Islannin kruunua eli noin 2,5 miljoonaa euroa, siinä missä se vuonna 2009 oli 590 miljoonaa Islannin kruunua eli noin 3,2 miljoonaa euroa.

Uudet Islannin elokuvateollisuutta koettelevat uhkakuvat ovat viime päivinä sen sijaan tulleet RUV:n eli Islannin yleisradioyhtiön suunnalta. RUV: n johtaja Páll Magnússon julkaisi perjantaina 22.1. tiedotteen, jossa kerrottiin RUV:n leikkaavan rajusti kotimaisien tuotantojen ostamista.

RUV:n ja hallituksen välillä on olemassa sopimus siitä, kuinka suurella summalla kanavan on vuosittain ostettava tuotantoja kotimaisilta tuotantoyhtiöiltä, jolloin tammikuun lopulla julkaistu tiedote johtaa toteen käydessään automaattisesti sopimusrikkomukseen. Keskusteluun ovat ottaneet osaa sekä elokuvantekjät, näyttelijät että RUV:n työntekijät. Myös Islannin kulttuuriministeri Katrín Jakobsdóttir on esittänyt huolensa RUV:n toimista. Viime viikolla järjestetyssä kokouksessa tapasivat kaikki kiistan osapuolet, ja vaikka varsinaisiin toimenpiteisiin ei vielä ryhdytty, kulttuuriministeri lupasi käytännön toimia pian. Kaiken kruunaa epäselvyys julkisuuteen ilmoitetuista summista koskien RUV:n edellisinä vuosina kotimaisiin tuotantoihin käyttämiä varoja.

Vaikka finanssikriisi on koetellut koko Islannin taloutta rankasti, tuntuvat juuri elokuvateollisuuteen kohdistuvat toimenpiteet silti käsittämättömiltä. Mikäli kotimaisen tuotannon tukemista leikataan näin kovalla kädellä, sen seuraukset tulevat olemaan huomattavat ja kohdistuvat tuotantomäärien ohella suoraan satoihin elokuvatyöläisiin.

Jätä kommentti