Tulen ja jään maassa 24.9.-3.10.2009

Kirjoittanut Elina Pohjola - 26/10/2009

Osallistuimme Miken kanssa Islannissa järjestettyyn Transatlantic Talent Laboratoryyn 24.-27.9. Tapahtuma järjestettiin osana vuosittaisia Reykjavikin kansainvälisiä elokuvafestivaaleja. Ohjelmaan kuului muun muassa workshoppeja, master classeja, sekä ohjaajatapaamisia. Viikonlopun parasta antia oli lauantaina järjestetty tuottajien paneeli, johon osallistuivat Twin Peaksin sekä Wild at Heartin tuottaja, Yhdysvalloissa asuva Sigurjón Sighvatsson, Coproduction officen perustaja, kokenut tuottaja Philippe Pober sekä Icelandic Film Centerin johtaja Laufey Guðjónsdóttir.

Heti RIFF:in perään alkoi vuosittain eri pohjoismaissa kiertävä lyhytelokuvafestivaali Nordisk Panorama. Juuri päättynyt pitkien elokuvien festivaali vaikutti selvästi kävijämääriin: vain harva näytöksistä oli loppuunmyyty. Tunnelma oli kuitenkin hyvä, ja kotoisen oloisessa Reykjavikissa törmäsi vääjäämättä tekijöihin lähes jokaisessa kadunkulmassa.

Parhaan pohjoismaisen lyhytelokuvan palkinnoin voitti Rúnar Rúnarsson elokuvallaan Anna, joka on ohjaajan lopputyö The National Film School of Denmarkista. Rúnar tunnetaan hyvin aikaisemmista töistään The Last Farm (2004) sekä Two Birds (2008). Elokuvat ovat kiertäneet lukuisilla festivaaleilla ympäri maailman, ensimmäinen on ollut myös Oscar-ehdokkaana, ja teokset ovatkin kieltämättä mestarillisia. On vaikeaa olla paras aina, ja ehkä juuri siksi tuntui, ettei Anna yltänyt aivan samaan ohjaajan edellisten töiden kanssa. Elokuvassa oli kyllä taianomaisia hetkiä ja hätkähdyttäviä tunnetilojen kuvauksia, puhumattakaan Annaa näytelleen Marie Hammer Bodan poikkeuksellisesta roolisuorituksesta, mutta kokonaisuutena jotain jäi puuttumaan. Rùnar valmistelee parhaillaan Islannissa kuvattavaa pitkää elokuvaansa. Odotan innolla.

Viimeinen päivämme Islannissa oli omistettu sightseeingille. Vuokrasimme auton ja lähdimme kohti Jökulsárlónin jäävuorilaguunia, satumaisen kaunista paikkaa, jossa on kuvattu mm. James Bond -elokuvaa. Mutta mitä olisikaan Islanti ilman täysin yllättävää, kaiken sisäänsä imevää lumimyrskyä? Ei Islanti. Jäävuoria ei nähty, lunta sitäkin enemmän.

Jätä kommentti